Бием по кредитен рейтинг икономиките на Балканите

Премиерът Борисов изброи 10 факта, според които страната ни е отличник

Бием по кредитен рейтинг икономиките на Балканите | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов и министърът на финансите Владислав Горанов коментираха днес оценката на международната рейтингова агенция Standard&Poor's, която повиши кредитния рейтинг на България с положителна перспектива.

Владислав Горанов:

- Оценките са основание за повишаване на кредитния рейтинг. Съдържат се основните констатации за макроикономическите показатели като цяло. Кредитната агенция споделя оценките за макроикономическото развитие. 3,6% растеж, подобни темпове. Оценяват се положително всички структурни реформи за ЕРМІІ. Основна причина за позитивно развитие на кредитния рейтинг. С това повишение достигаме най-високия на Балканския полуостров.

- Това е най-правилната и коректна оценка, която да обясни на българското общество как най-реномираната агенция оценява това, което правим. След фалита на КТБ ние възстановихме кредитния рейтинг отпреди тази криза, а и да увеличим активите, а и нашите партньори имат доверие, че можем да се присъединим към ЕРМ2.

- Това е отправна точка по отношение децата през седмицата за бюджета. Аргументите на разни анализатори, които се опитват да подценят всичко направено.

Бойко Борисов:

Standard & Poor's е най-голямата рейтингова агенция. Както и телевизиите имат кредитен рейтинг, така и политиците, така и държавите имат.

Нямаше да го разяснявам, но този материал отговаря на много атаки към нас. Във всички случаи съм склонен да вярвам на всички специалисти по света. Много кредитни агенции вдигнаха и ги слушам. Отколкото пилоти, артисти, певци. Ще цитирам:

Какво казват най-големите специалисти по тази тема - по-добър рейтинг от всички на Балканите, Унгария, Гърция, Турция, Русия.

Първо, устройство, макроикономическо развитие, без устойчиви дисбаланси. Това не е ли мечтата на всички политици?

Второ, стабилен напредък по присъединяването към ЕРМ2. Вляво не го разбират, но в център-дясно би трябвало да го разбират. Не вярваха, че ще направим всичко възможно да влезем в чакалнята на еврозоната. Това означава стабилна банкова система, членство в ЕБС, контрол върху банковата ни система и отвън. Те казват - стабилен банков съюз. Днес благодаря на Иван Костов, направи прекрасно интервю в БНТ.

Трето, подобрена е рамката срещу изпирането на пари. Който е откраднал, да не може да си придобие парите. Над 3 млрд. са запорираните пари.

Четвърто, националният дълг е с 4% пункта по-нисък отпреди година. Една госпожа обясняваше, че съм задължил следващите поколения с дългове. Тази лъжа се разпространи много пъти. А сега, когато най-голямата агенция в света казва, че нетният държавен дълг се свива, ние си мълчим.

Пето, ниският дълг на държавния и частния сектор, нисък, малък дълг, и излишъците... Ниският дълг и излишъците по текущата сметка осигуряват на България буфери при възникване на външен шок.

Всички слушаме за рецесия и криза в следващите години. Тези хора казват браво на тези хора, не осигуряват буфери. Да, можем да изхарчим парите... Дай Боже, да не идва кризата. Няма риск и затова държим тези буфери.

Можем да станем добри за един ден, но няма да сме добри стопани.

Шесто, фискалната позиция се е подобрила заради разумна фискална политика. Затова не дадох оставката на Горанов. Оценката е положителна.

Седмо, икономиката расте стабилно. Какво да го коментираш. И се предвижда ръст 3,6, а през 2020-2022 главно заради вътрешното търсене и увеличаването на заплатите - 6%.

Осмо, българския банков сектор е стабилен и печеливш. По време на нашето управление банковият сектор е успешен и печеливш, по време на БСП фалират банки. Не веднъж, а три пъти.

Девето, настоящата коалиция на ГЕРБ и "Обединени патриоти" може да изпълни мандата си до 2021 г. Имат политически консенсус и осигуряват котва, стабилност. Благодаря на "Обединените патриоти".

Десето, валутните резерви покриват 1,6 пъти паричната база на страната. БНБ действа като кредитор от последна инстанция. Банковата система работи добре.

Има още неща: Българската икономика да продължи да се развива устойчиво. Да се ускори усвояването на средства от ЕС, очакванията са безработицата да спадне до 4,4% през 2019-а - исторически ниско ниво.

Продължаващите структурни реформи в съдебната система, могат да са от полза. Изпратих писмо на Юнкер, следващият петък Венецианската комисия ще ни пусне препоръките, ние ще го изпълним в пълен обем. От съществено значение е да се продължи реформирането на антикорупционното законодателство и отбелязват напредъка ни. При новата многогодишна финансова рамка на ЕС критериите за правова държава ще се взимат предвид.

Проектът за 2020 г. включва 8% повече пари за България. Не ми се ходеше. Прерасна във важно събитие. Утре в 9 ч. Фон Дер Лайен ни събира всички премиери. Затова се наложи да се отиде. ЕК - климатичните промени и опазването на околната среда ги поставят на първо място. Ще се опитвам да защитавам и нашите въглищни централи и някои наши вредни производства. Те казват - мислете за продължителността и качеството на живота. За 10 000 души ще намерите работа. Ще се мъчим да го отдалечаваме във времето. Това е тема за широкообществен дебат. Старите автомобили, които бълват отрови, хубави ли са за нас или не?

С какви мерки? В Европа едва 9% даваме в замърсяването, но така е устроен... Европа затова иска да е водеща. В един момент ще ни принудят. Здравето е на първо място. Ще струва скъпо. С най-голяма смъртност сме.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай