Сергей: С Елена сме приятели, не воюваме за листа

Лидерът на ПЕС не каза ще остане ли в списъка, ако БСП му отреди второ или трето място

Сергей: С Елена сме приятели, не воюваме за листа | StandartNews.com

„Ако някой мисли, че ще ни сблъска с Елена – няма да му се получи, ние сме приятели”. Това заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев пред Нова тв по повод номинациите в БСП за водач на червената лисат на евроизборите. Соцпленум ще определи утре № 1 в червения списък. Голямата интрига в партията е дали Сергей Станишев или бившата му приятелка Елена Йончева ще е водач. Шефката на БСП иска първа да е Йончева, вътрешната опозиция държи на Станишев. Лидерът на ПЕС дипломатично не отговори на въпроса дали ще остане в листата на БСП, като партията му отреди второ или трето място.

„БСП е демократична партия. Вече повече от 1 месец в страната върви процес на номинации на кандидати. Над 200 конференции са минали, но не са приключили всички. Това, което знам, е, че имам номинации в, може би, 85% от общините. Очевиден е един факт – аз и Елена имаме най-много номинации от всички останали от партийните структури”, каза Сергей Станишев.

Станишев определи номинациите си като „голяма отговорност”.

„На мен не ми е на всяка цена да съм водач на листата на БСП. Но имам няколко каузи и няколко принципни разбирания. БСП трябва да се яви с ясна политическа физиономия на тези избори”, заяви Станишев.

Нинова даде заявка, че държи първото място да е за Йончева още на конгреса през януари. Тогава най-висшият форум на социалистите застана като един зад журналистката, обвинена в пране на пари в особено големи размери. Ние всички сме Елена Йончева, обяви Нинова. А конгресът излезе с декларация в защита на Йончева. Социалисти твърдят, че ако тя оглави листата, това ще обтегне още повече отношенията БСП-ПЕС, защото в Брюксел няма да приемат лидерът на европейската левица Станишев да бъде пренебрегнат и поставен на задно място в листата.

Битката Йончева – Станишев се превърна и във вътрешна война в БСП между партийните структури. Пловдив се изправи срещу Варна. Двете най-големи и силни организации на Столетницата кръстосаха шпаги заради евролистата. Структурата на Георги Гергов избра Станишев, тази на Борислав Гуцанов – Йончева. Огромна пречка пред издигането на Йончева за водач е фактът, че тя не е член на БСП. Избрана е за депутат от т.нар. "гражданска квота" и именно това ще е аргументът на "вътрешната опозиция" в БСП срещу нея.

На „Позитано” 20 коментират, че битката Йончева – Станишев може да доведе до изненади и накрая водач да се окаже зам.-шефката на партията Деница Златева, бивш вицепремиер по европредседателството в служебния кабинет на Огнян Герджиков, назначен от президента Румен Радев.

Депутатът Иво Христов, който през 2017 г обяви, че 80% от българите са дебили, също се очаква да се в листата на БСП за евроизборите и то на  избираема позиция. В момента БСП има 4-ма евродепутати. Амбицията на Столетницата е не само да запази бройката, но и да я увеличи.

На едно от първите четири места се очаква да е и настоящият евродепутат на БСП Петър Корумбашев, който през 2014 г. не стана евродепутат заради феномена 15/15 изстрелял в Брюксел младия Момчил Неков и решението на Станишев, който по това време беше лидер на партията, да не се отказва от мястото си в ЕП. Корумбашев все пак стана евродепутат, след като Илияна Йотова стана вицепрезидент.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай