Спешно обсъждат в Брюксел 1 г. отсрочка за Брекзит

Великобритания остава пълноправна част от ЕС, написа Доналд Туск до Тереза Мей

Спешно обсъждат в Брюксел 1 г. отсрочка за Брекзит | StandartNews.com

Европейският съвет ще обсъди днес на извънредно заседание искането на Великобритания за отсрочка преди оттеглянето на държавата от ЕС.

Британската страна поиска отлагане до 30 юни, но вчера председателят на Европейския съвет Доналд Туск предложи едногодишен срок. Според него този по-дълъг срок би дал възможност за преосмисляне на британската стратегия. Туск предлага възможност за "гъвкава отсрочка", която да не трае повече от година и да подлежи на прекратяване след двустранно ратифициране на постигнатото споразумение за оттегляне между Великобритания и ЕС.

В своето писмо до държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС по повод днешната среща Туск отбеляза, че Европейският съд е потвърдил възможността Лондон да оттегли искането за напускане на ЕС. Той добави, че преди да напусне, британската страна остава пълноправна държава от ЕС.

Туск пише, че британският премиер Тереза Мей е поискала отсрочка до 30 юни. Досегашният ни опит, както и разделението в британския парламент, показват, че е малко вероятно одобряването на постигнатото споразумение между ЕС и Лондон да приключи до юни, допълва той. По неговите думи отсрочка до юни би повишила заплахата от нови временни отлагания и извънредни срещи на върха с кратки срокове. Това би хвърлило сянка над работата на останалите държави от ЕС в следващите месеци, пише Туск. Той пояснява, че съществува и възможност някоя следваща отсрочка да не получи одобрение и така да се стигне до случайна раздяла без уредени правила.

Той отбелязва, че докато не напусне Великобритания остава пълноправна част от ЕС и останалите следва да се отнасят с Лондон с най-дълбоко уважение заради желанието да останат близки партньори. Нито една от страните не следва да се чувства унизена в този труден процес, заявява той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай