Следовател № 1: Изпрани от чужди банки пари влизат у нас като свежи инвестиции

Делът на сивата икономика у нас бил значително по-голям от останалите страни в ЕС

Следовател № 1: Изпрани от чужди банки пари влизат у нас като свежи инвестиции | StandartNews.com

София

Често сме ставали свидетели в разследванията как мръсни пари са превъртани от чужди банки и са влизали у нас като свежи инвестиции. Това обяви шефът на Националната следствена служба Бойко Найденов на започналата тази сутрин конференция „Изпиране на пари: отговор на институциите".
Форумът е организиран от РискМонитор и НСлС.

Следовател № 1 отбеляза, че разхождайки се из София, всички виждаме в пъти повече лъскави лимузини, отколкото има в другите страни, въпреки че сме едни от най-бедните в Европа.
По Черноморието ще видите ново строителство и аз съм сигурен, че повечето от тези средства са с неясен произход, подчерта още Найденов. Според него процентът на сивата икономика у нас е значително по-голям от този в останалите страни в ЕС.

Посланикът на Кралство Нидерландия Вилем ван Ее пък обясни, че прането на пари е общ враг на целия свят, а не само на България. Той бе категоричен, че за икономиката в дългосрочен аспект прането на пари винаги има негативен резултат и води до несигурност и забавяне на темпа на развитие. Престъпниците могат да си купят пътека към политиците. Политиката на борба с прането на пари трябва да има висок приоритет, каза холандският посланик.
Ван Ее бе подкрепен от Бойко Найденов, който заяви, че прането е директно свързано с язвите на нашето съвремие - и в нашата страна, и по света.

Мария Максимова

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай