Слави подари шоуто на Бойко

Водещият сложи кръст на неродената си партия с беззъбо интервю

Слави подари шоуто на Бойко | StandartNews.com

Колаж DIR.BG

  • Водещият сложи кръст на неродената си партия с беззъбо интервю
  • Големият мач в ефира се оказа на една врата

"Шоуто на Слави" в сряда вечер се чакаше като боксов мач на Кобрата за световната титла. Двама от най-рейтинговите мъже в републиката излизаха в челен сблъсък. Домакин на ринга беше "Папата на шоуто", чиято песен "Нема такава държава" е маршът на всички протести през последните години. В другия ъгъл, по-точно на червеното диванче, застана най-дълго управлявалият държавник у нас след Тато. Ще изпоти ли Слави Бойко с неудобни въпроси и ще му каже ли в очите всички неприятни истини, които досега актьорите от  шоуто разиграваха в своите скечове ? Или пък Борисов ще покаже, че  шоуменът не владее арсенала на политическата игра и по-добре да си остане в студиото. Такава беше интригата за повечето зрители, ако се съди по коментарите в социалните мрежи.

Мачът неочаквано започна с атака на госта.
"Само в началото да направим едно уточнение - с лидер на партия ли ще говоря, с журналист ли", обърна се Борисов към Слави.  Трифонов изненадващо за публиката свали гарда още на старта:
"Няма такава партия, аз съм телевизионен водещ, задавам въпроси тази вечер от името на зрителите, даже не съм журналист".
Оттам нататък водещият с мъка сричаше читателските въпроси, на които премиерът многократно е давал уверени отговори. Борисов ги издекламира и в студиото, улеснен от водещия, който не даде отпор с уточняващи питания и аргументи.

Социалните мрежи избухнаха в гневни коментари.
"Толкова ли Слави е неподготвен и не е в час", дивяха се зрителите. Други пък заподозряха уреден мач и зовяха за "Горчиво !".   
В това време Борисов отговаряше гладко и
уверено като гимназист отличник на въпросите. Небрежно обясни, че не е отишъл в парламента за смяната на вицеприемиера Валери Симеонов, за да не се занимава с лични обиди и нападки, което още повече щяло да смъкне рейтинга на институцията.
После за цените на горивата припомни, че е наредил в касовата бележка да има пълна разбивка как се формира цената  - от акциза до  надценката и печалбата за компаниите.
А плахият опит да се пита дали "Лукойл" е монополист като държи 92% от акцизните складове за горива, Борисов парира с контра въпрос кой продаде рафинерията на руснаците, напомняйки за Иван Костов. Слави пък не посмя да попита дали има опасна близост между Валентин Златев и властта, която да дава привилегии на "Лукойл" и защо компанията години наред е на загуба.
Трифонов леко навири гребена по въпроса за субсидиите на партиите. Според организирания от екипа на водещия референдум мнозинството българи искат държавните пари за партиите да паднат от 11 на 1 лев за глас.
Борисов първо предупреди, че ако се орежат субсидиите, партиите ще попаднат в ръцете на олигарсите, но после великодушно обеща ГЕРБ пак да внесе предложението в парламента.
"Това е дебат, който може да се проведе пак. Има риск, голям, убеден съм, но мога да поема ангажимент и ще го предложа", даде дума Борисов.

Голяма веселба настана, когато двамата участници подхванаха темата за публичния дълг.
Слави съвсем се изгуби в кашата от милиарди и проценти, а Борисов се наложи да вади от вътрешния джоб спасително листче с предварително написани изчисления.
От всичко казано не стана ясно колко пари е външният дълг, но се подразбра, че е 20% от БВП и до края на мандата на кабинета ще падне до 17 на сто.
Щом се стигна до КТБ лидерът на ГЕРБ не пропусна да натърти, че не тогавашният премиер Орешарски трябва да опере пешкира за фалита, а БСП, с чийто мандат е управлявал.

По въпроса за медиите пък се оказа, че големият кусур у нас е самоцензурата на журналистите. Срещу премиерската теза Слави дори не гъкна. Камо ли пък да попита всички журналисти ли са мухльовци и страхливци или медиите, които не пеят в правилния хор, нямат шанс да оцелеят на пазара.
Борисов риторично попита дали някой някога е натискал екипа на Слави, който "редовно го  прави на маймуна". И напомни как някога други управляващи "са завирали по дупките" Дългия и шоуто му. После Борисов обяви, че поръчал на Екатерина Захариева да докара няколко еврокомисари, за да се срещнат с медийните съюзи у нас. На практика обаче сдруженията в гилдията, доколкото ги има, са орел, рак и щука и досега никога не са сядали на една маса.
Така до сериозен дебат по медийната драма и свободата на словото изобщо не се стигна.

Според анонса сценаристите на Трифонов са подбирали между 5 000 зрителски въпроси кои да попаднат в листчето на водещия, но сред тях странно липсваха най-горещите политически теми. Като ескалиращия конфликт между премиер и президент, както и патриотичните трусове в управляващата коалиция. "Предишната вечер сценаристите му направиха на салата Румен Радев, а сега не отвориха нито дума за него. Толкова ли е притеснителен за премиера", вървяха коментарите в нета.
А тонът в студиото ставаше все по-приспивен. Накрая на Борисов толкова му хареса на диванчето на Слави, че предложи да дойде пак.
Докато течаха финалните надписи, в социалните мрежи вече питаха дали бунтарят Трифонов може да се окаже новият Николай Бареков. "Най-престижната и доходна дръжка на микрофон в републиката", иронично подмятаха във Фейсбук. Други пък разсъждаваха, че Слави явно няма да нагази в политиката, но пък това може да е цената да си запази предаването в ефира на Би Ти Ви. "Имаме ли сделка", питаха зрителите, дочакали края на така нареченото политическо шоу. Феновете на бокса отброиха технически нокаут за Слави далеч преди края на разговора, докато футболните ултраси спореха колко дузпи е подарил Дългия.  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай