"Шпигел": Българи искат да се върнат заради Слави

Немското издание го нарече надеждоносец

"Шпигел": Българи искат да се върнат заради Слави | StandartNews.com

У мнозина от българите в чужбина симпатиите към Слави са толкова силни, че размишляват дали да не се върнат в България само заради него. Това пише Валтер Майр в обширна статия в "Шпигел" за победата на „Има такъв народ” на изборите и влиянието на Трифонов.

За победителя в българските избори списание "Шпигел" извежда в заглавие: "Водещ, комик, цялостно произведение на изкуството". Авторът Валтер Майр обръща внимание на факта, че Трифонов е особено популярен сред българите в чужбина: "У мнозина симпатиите към "Слави" са толкова силни, че размишляват дали да не се върнат в България само заради него."

Майр разказва накратко историята на ИТН и нарича Трифонов "надеждоносец". "В очите на привържениците на Трифонов бившият премиер Борисов и най-вече неговата партия ГЕРБ са "боклук", който трябва да бъде разчистен: заради корупцията, бандитската престъпност и юридическия произвол", пише в статията.

Авторът отбелязва, че Трифонов открай време не си играе на шикалки, а в телевизионното му предаване са участвали както Михаил Горбачов, така и българският президент и досегашният премиер. "Някои българи казват, че за цяло едно поколение Трифонов принадлежи едва ли не към семейството и често е бил на гости в домовете на много българи - като водещ, комик или цялостно произведение на изкуството", пише Майр и споменава небивалия успех на песента му "Едно ферари с цвят червен".

Както редица други анализи, публикувани в международната преса, и статията в "Шпигел" сравнява Трифонов с други комици и тв-звезди, навлезли в политиката. И обяснява успеха на това начинание така: "На хората им е дошло до гуша от партиите на статуквото, както ги нарича Трифонов, а към това се добавят и сериозните промени в начина, по който се потребяват медийните продукти."

Според автора, Трифонов не желае да общува с български журналисти, защото ги смята за изцяло зависими от икономическите интереси на своите собственици. Майр сравнява лидера на ИТН с Доналд Тръмп, защото подобно на бившия американски президент, и Трифонов общува с хората по свои си канали - по Фейсбук и по телевизията си 7/8, чийто офис се намира над централата на партията му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай