Шокиращи факти! Стотици българи подслушвани

Това е ставало по искане на специализираната прокуратура

Шокиращи факти! Стотици българи подслушвани | StandartNews.com

Стотици български граждани са били подслушвани със специални разузнавателни средства. Това е ставало по искане на специализираната прокуратура и с разрешението на спецсъда, съобщи министърът на вътрешните работи Бойко Рашков в Народното събрание. По искане на ГЕРБ вицепремиерът бе извикан на изслушване в пленарната зала по повод неговите твърдения за незаконно подслушване на политици и граждани.

ВИЖ ОЩЕ: Разкрития! Бонуси заради подслушванията

"Става дума за стотици български граждани, подложени на ограничение на техните права със специални разузнавателни средства. МВР са наблюдавали безучастно и някои служби са изпълнявали функциите на специализиран персонал на специализираната прокуратура. И са извършвали нарушения на закона за класифицирана информация - имената са разнасяни на листчета, които после са били унищожавани. Информацията не е била записвана надлежно както изисква законът", разкри Рашков. И допълни: „ГДБОП е изпълнявала функцията на обслужващ персонал на спецпрокуратурата.”.

“Служителите на ГДБОП са използвани като слугини“, каза Рашков. Той обясни, че само в една справка към спецсъда има споменати, че са наблюдавани 19 лица, за да се убеди съда.

По думите му разрешенията за подслушване са давани от специализирания съд в нарушение на закона. "Защото използване на СРС се прави само по искане на наблюдаващия прокурор", категоричен бе вътрешният министър.

Рашков заяви, че не може да изнася конкретни имена, защото така нарушава закона. „Не се казвам Цветан Цветанов. Извикайте дясната ръка на таралежа, за да чете тук по цели дни СРС-та на лекарите от Горнооряховската болница“, каза Рашков.

Всичко това е станало по искане на спецпрокурорите Първанов и Борисов. Те са водели делото за преврат, образувано по време на протестите срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Според Рашков може да се твърди, че подслушването е незаконосъобразно, защото прокуратурата и съда са използвали мъртвия текст за преврат, за да подслушват граждани. Той даде пример с масовите протести срещу правителството на БСП през 1997 година, когато парламентът е бил обграден от протестиращи граждани, но тогава никой прокурор не си е помислил, че се извършва преврат.  “Сега обаче протестите на гражданите са квалифицирани като преврат“, каза Рашков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай