Сезонът на чегъртането

Преди беше илюзия за личен джакпот, днес стана символ за почистване на мръсотията в държавата

Сезонът на  чегъртането | StandartNews.com

Бяха времена, когато българите от сутрин до вечер чегъртаха металното фолио на талончетата на Божков в очакване на джакпота на живота си. Днес, в навечерието на 46-тия парламент, избирателите са не по-малко изкушени да участват в новата политическа лотария -  Ще успее ли Слави Трифонов да изчегърта Бойко Борисов. И ще удари ли България най-после джакпота да се превърне в европейско място за работа и живеене.

В очакване на резултатите от електронните талончета на националния вот, политиците ударно се заиграха с отколешната хазартна мания на българите и превърнаха чегъртането в свое битие.

Борисов надъха конгресно партията с: "Ела ме изчегъртай, да видим как става“.  Но че нещо му чегърта под лъжичката стана ясно след като Йорданка Фандъкова и Димитър Николов бяха остъргани като заместник- председатели, а още пет имена бяха изтрити от документите на новото ръководство, за да бъдат дописани новите ГЕРБ остриета.

В БСП Корнелия Нинова също се захвана да стърже по новите депутатски листи след като соцпартията изтри близо 480 000 гласа от покрепата си на изборите, а „Има такъв народ“ ги остърга от традиционното им второ място. Успоредно с това започна да чегърта и по ДПС, сякаш забрави, че последният, който се закле в изчегъртването й беше Лютви Местан. Него пък историята го изчегърта.

Червената лидерка точно приключи с остъргването на враговете от партията, то пък техни протежета изскочиха в служебния кабинет на Радев. Добре, че навреме успя да заличи името на Деница Златева от проектосъстава на временното правителство.  

В Демократична България чегъртането на съдебната система започна на още по-високи обороти след успешно събраните 302 000 гласа на изборите. Набързо приключилият парламент остави само стърготини от комисията „Росенец“ , но изстъргването на главния прокурор ще си остане запазената предизборна марка за хората на Христо Иванов.

Татяна Дончева изненадващо обяви новината, че обмислят да изтържат част от името на коалицията си, а именно „Мутри вън“. А през това време Мая Манолова показа с комисията си по ревизията как при изстъргването на боята на статутквото отдолу изскачат безброй тайни хранилища и зловещи дупки.

Стърженето в пленарната зала беше така шумно, че прогони диалога, остърга демокрацията и зададе въпроса: А простотията може ли да се изчегърта?

След като изтриха боята на състрадание към народа, дългогодишните управници престанаха да състрадават и самите себе си. Изглеждаха все по- арогантни, лишени дори от инстинкта за самосъхранение на фона на изпълнената с не по-малка агресия и желание за мъст армия на изчегъртващите.

Битката за България, принизена като свада между „политическите еднодневки“и „политическите еднокнижници“, ядоса много българи и даде нова емоция на метафората „изчегъртване“. За хората вече не е само синоним на изплашване или игнориране. Стана символ на изчистване на мръсотията в държавата.

На Запад петната по дрехите или по държавите се измиват. С напарфюмирани препарати или с чиста вода. При нас открай време те се изчегъртват. С дългия нокът на кутрето или с мазния нож от вечерята.  Затова и политическото предизборно чегъртане по ГЕРБ ще става все по-грубо, по-шумно и по-стържещо. Дано обаче не се окаже след вота, че ножът е дървен. Или че вместо да махнем петното, сме го прикрили под буца сол. По стар български обичай.

Както уместно напомни наскоро един от учредителите на СДС Петко Симеонов: „Да говориш за бикове и да бъдеш на арената, не е едно и също“. Хубаво е да го слушаме какво говори, защото той е един от милионите българи-наивници, които 30 години все си се борят да изчегъртат комунистите....

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай