Рокадите: От Сървайвър до Фолксваген

Какво не знаем за новите лица в кабинета

Рокадите: От Сървайвър до Фолксваген | StandartNews.com

Пет министерски рокади обяви премиерът Бойко Борисов. Финансите на държавата поема Кирил Ананиев. В стола на здравния министър сяда проф. Костадин Ангелов, директор на Александровска болница. Министерство на икономиката поема досегашният зам.-министър Лъчезар Борисов. МВР минава в ръцете на шефа на националната полиция Христо Терзийски. За спасяването на туризма ще отговаря вицепремиерът Марияна Николова.

Ето кои са новите лица в кабинета:

Лъчезар Борисов е магнит за инвеститори

Няма човек у нас, който да не знае, че България остана до финала в преговорите на немския автомобилен гигант "Фолксваген" за нов завод. Малцина обаче са наясно, че досегашния министър Емил Караниколов постави начело на преговорния екип от самото начало зам.-министъра на икономиката Лъчезар Борисов, който вече е предложен за титуляр на стратегически важното министерство. От години Борисов е в основата на инвестиционния екип, който привлича едни от най-големите чуждестранни проекти в България. За реализирането им не спи по цели нощи, със седмици буквално живее в министерството.
Борисов има водеща роля и при напредъка по прегледа на инвестиционната политика на България, както и към признаването ни за държава, прилагаща насоките за управление на държавните предприятия от ОИСР. А това беше и един от критериите за приемането на страната ни в чакалнята на еврозоната.
Влиза в министерството на икономиката като главен експерт след провеждането на конкурс през 2002 г. От тогава до днес животът му е свързан с ведомството. Ръководи отдели „Преструктуриране и капиталови пазари“, „Управление и преструктуриране на държавното участие“, „Инвестиционни проекти, международни програми и маркетинг“, „Стратегически анализи и прогнози“. Член е на Управителния съвет на Фонда за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници. Има богат натрупан опит в сферата на корпоративното управление, като е бил и в ръководните органи на редица частни и държавни компании от сферата на промишлеността, енергетиката и финансовото управление. Получавал е множество награди и грамоти за работата си в Министерството на икономиката, както и на състезания по математика и борсово посредничество.
Борисов е роден през 1978 г. в Самоков. Завършва с отличие гимназия „Константин Фотинов“ с профил математика. Висшето си образование със специалност "Макроикономика" получава от УНСС, като завършва с отличие бакалавър и магистър. Получава втора специалност по "Счетоводство и Финанси" от Института за следдипломна квалификация към УНСС. Специализира „Устойчиво развитие“ във Венециански международен университет и Регионалния център по околна среда в Будапеща, както и „Счетоводни и одит регулации“ към Световната банка. Завършва обучение по „Предприемачество и рисков капитал“ в Американския университет и има успешно преминати курсове по „Управление на проекти“ (WIFI, Австрия), „Насърчаване на преките чуждестранни инвестиции“ (JICA, Япония), „Борсово-валутна търговия и банки" (CITIGRUP и CITIBANK) и др. Понастоящем е докторант във Висшето училище по застраховане и финанси. Публикувал е научни статии в сферата на антимонополното законодателство и моделите на пазарно стопанство, платежния баланс на страната и банковата ефективност при сливанията и поглъщанията.

Лекарят, който не иска да е Господ

Хората, ходейки по улиците, като че ли искат да ни придадат на нас, лекарите, някаква божия роля - ние да решаваме кой да живее и кой да умира. Благодарим за тази корона от тръни, но не я искаме. Помните ли тези разтърсващи думи? Изрече ги проф. Костадин Ангелов, директор на Александровска болница в навечерието на Великден. Така от името на цялата лекарска гилдия той призова българите да посрещнат Възкресение у дома, за да няма бум на заразата от коронавирус. По Цветница и Великден епидемията изглеждаше зловеща. И сега е не по-малко страшна, но силата й сякаш отслабна с една идея. Думите на проф. Ангелов докоснаха мнозина и изиграха много по-голяма роля от забраните на щаба и призивите правителството. Така както светкавичното му решение да върне дарението под условие на умния и красив милионер Ивайло Пенчев накара цяла България да се замисли за силата на истинската съпричастност.

ВИЖ ОЩЕ: Как лекарят на Сървайвър стана здравен министър

Днес проф. Ангелов е предложен за министър на здравеопазването. Целият му живот като лекар е минал в Александровска болница - от студент до неин директор трети мандат. Колегите му казват за него Господ има две лица - пациентът, за когото прави всичко по силите си и колегите. Към тях се отнася винаги с респект.
Не случайно именно от проф. Ангелов дойде инициативата лекарите да ръкопляскат на тези българи, които си останаха стриктно карантината.
Хиляди са хората, които дължат живота си на именития хирург. В таланта му се убеждават дори местните жители в Домиканската република на остров Самана, на които проф. Ангелов помага, докато се грижи за екипа “Сървайвър” през 2007. Коста бе емблема на нашия екип. Много скъп човек, с когото всички се чувствахме добре и в безопасност, разказва за онова време актьорът Владо Карамазов. И допълва: "Той ходеше с една огромна 100-килограмова чанта, пълна с лекарства и инструменти за първа помощ. Приличаше на чичките по плажовете с подвижните сергии. За участниците той беше най-чаканият човек, най-търсеният и най-обичаният. Коста всеки ден преди първата игра ходеше да ги преглежда. Ей тогава да чуете какво ставаше! Един през друг започваха да му се оплакват. Кой го е ухапало нещо, друг получил обрив, третият го болял дробът..."
Проф. Ангелов е главен координатор на Експертния съвет по хирургия към министъра на здравеопазването. Завършил е медицина в Медицинския университет - София, през 2004 г. Магистър по обществено здраве и здравен мениджмънт в МУ-София. А също така е и магистър по финанси в УНСС. Член на Факултетния съвет на Медицински факултет, МУ-София, член на Академичния съвет на Медицински университет – София, където е и преподавател.
Съветник е в Комисията по здравеопазване към Народното събрание и главен координатор на Експертния съвет по хирургия към Министерство на здравеопазването. Съавтор е в 2 учебника по хирургия.

Терзийски 2 пъти бил началник на Маринов

"10 години сме били на едно и също ниво. Работили сме по различни направления на дейност - той по охранителна, аз по криминална. А следващите 10 години два пъти аз съм му бил началник, след това 2 пъти той ми е бил началник. Това е професионалист, полицейски ръководител, който е с изключителен авторитет във всички структури на МВР. Изключително адекватен, подготвен и подготвен. И аз го уважавам абсолютно като колега и като човек". С тези думи предложеният за нов вътрешен министър Христо Терзийски описа преди дни пред БНТ досегашния министър Младен Маринов. Още щом се заговори, че е кандидат за МВР министър, полицаи реагираха с одобрение, че опитен криминалист от кариерата застава начело на ведомството. Терзийски е сдържан и точен, професионалист до мозъка на костите. В същото време носи в себе си широката душа и голямото сърце на заклет рокаджия. Как двете неща се съвместяват? След рок концерти никога не е имало нито един инцидент, казва Терзийски.
Завършил е Техническия университет в София. През 1996 г. влиза в редиците на МВР като оперативен работник в сектор „Криминална полиция“ на Шесто РПУ в София, след което работи в сектор „Наркотици“ на СДВР.
Бил е началник на група в сектор „Криминална полиция“ на Шесто РПУ, както и началник на сектор „Наркотици“ на СДВР. По-късно е заместник началник на отдел „Криминална полиция“ на СДВР.
От септември 2009 г. Христо Терзийски е заместник-директор на Столичната дирекция на вътрешните работи, а на 24 февруари 2015 г. оглавява Главна дирекция „Национална полиция“.
Със заповед на министъра на вътрешните работи от 20 септември 2018 г. е временно изпълняващ длъжността главен секретар на МВР.
Терзийски е преминал през специализирани курсове към Международна правоприлагаща академия – ILEA – през 2005 г. в Будапеща и през 2008 г. в Розуел, Съединените щати.
В момента той е началник на Главна дирекция "Национална полиция".

Доайенът на бюджетарите

След три години начело на едно от най-трудните министерства на България - здравното, бюджетарят на държавата Кирил Ананиев, се завръща у дома. Няма човек във финансовото министерство, който да не е ходил при него за съвет. Твърди се, че заедно с шефовете на болници, пред кабинета му часове наред са висяли експерти от финансите, за да им проверява сметките и да им оправя грешките преди да представят папките на Владислав Горанов.
И това не е от вчера. През последните 22 години Ананиев е последното сито за всеки бюджет, правен и от червени, и от жълти, и от сини правителства.
Отиде с неохота в здравето, въпреки че познаваше в детайли бранша. Той е от малкото бг експерти, специализирал в областта на реформата в здравеопазването в Чикаго и дълги години бе председател на надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Дали и как се е справил по време на коронакризата, мненията остават разнопосочни. Факт е обаче, че в пандемията не допусна нито здравен, нито финансов проблем в болниците.
Сега се връща във финансите, за да заеме овакантеното място от един от най-добрите му ученици и да не позволи разклащане на бюджета.
Няма друг извън Ананиев, който може да подготви бюджет в разгара на кризата и в навечерието на най-важните избори.
Доайенът на бюджетарите само създава илюзия, че е по-мек от Горанов. За разлика от предшественика си, той не е член на ГЕРБ и това го прави много по-свободен да отказва партийни молби.
Топ финансистът е преминал през всички експертни длъжности в МФ, за да достигне до началник на Главно управление „Държавни разходи", заместник-министър на финансите в 5 правителства и служебен министър на финансите в кабинета "Герджиков", дясна ръка на Владислав Горанов, наблюдаващ ключовите дирекции „Бюджет", „Държавни разходи", „Финанси на общините", „Държавно съкровище" и „Централизирано възлагане и обществени поръчки".
40 години Ананиев отдава на Министерството на финансите. Той започва работа там през далечната 1980 г. Специализирал е и в областта на финансирането на социално-културните разходи в УНСС. Бил е също секретар по финансова политика в администрацията на президента (2009-2011 г.) и съветник към политическия кабинет на министър-председателя (2013-2014 г.).
Предимството му сега Ананиев е че се връща в къща, добре подредената от Горанов, която трябва да опази въпреки протестите отвън и партийните скандали вътре.

Марияна Николова чисти оборите на Ангелкова

Когато и Николина Ангелкова да бъде освободена като министър на туризма, все ще е късно. Браншът повтаря това вече второ правителство. Гласът му не се чуваше нито при екзотичните й решения да обвърже страната ни с фалиралия "Томас Кук", нито с прищевките й да рекламира туризма ни със звездите от Холивуд.
Марияна Николова влиза без голям опит в туризма, но с мощна подкрепа от бранша и надежда, че ще разчисти Авгиевите обори на досегашния министър и ще изхвърли страха и помпозността от ведомството.
Николова за втори път поема на ръчно управление власт след протести. Влезе в кабинета като наследник на Валери Симеонов след мощното недоволство на майките с увреждания срещу него в края на миналата година. Тихо, дипломатично и прецизно силната дама успя да тушира конфликтите. Днес й предстои още по-тежка задача - да помогне на най-засегнатия от коронакризата бранш - туризмът, да си стъпи на краката. Ресорът не й е непознат. И досега като вицепремиер Николова отговаряше за туризма, наред с още други ресори: демографска политика, икономическа политика и др.
Родена е в Ботевград. Завършва публична администрация и административни практики в СУ "Свети Климент Охридски", а също така е магистър по право на Европейския съюз и стопанско управление.
Била е адвокат към Софийската адвокатска колегия и юрисконсулт в "Топлофикация София". Мариана Николова има богат административен и управленски опит. Заемала е различни експертни длъжности в Министерството на държавната администрация и административната реформа. Била е директор на дирекция "Правно-нормативни дейности" в Министерството на земеделието и храните по времето на първия кабинет "Борисов", когато ресорен министър е Мирослав Найденов.
Николова е била и в управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие". Работила е в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор към Министерството на икономиката. Била е и ръководител на отдел "Договорно-правен и правна защита" в Националната електрическа компания (НЕК).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай