РБ внася промени в КСО за пенсионните вноски още в началото на 2015 г.

РБ внася промени в КСО за пенсионните вноски още в началото на 2015 г. | StandartNews.com

София. Подготвили сме законодателни промени в КСО и ще ги внесем в първите дни на новата година. Те са свързани с частните пенсионни фондове и НОИ и предвиждат, ако до една година хората не изберат пенсионен фонд, служебно да бъдат разпределяни в такъв, а не в НОИ, както стана с последните промени. Предвиждаме също и осигуровките в НОИ, на тези, които са избрали да се осигуряват само там, да се трупат в лични партиди във фонд „Индивидуални пенсии" по подобие на персоналните партиди в универсалните фондове. Това съобщи пред Канал 3 Димитър Делчев, секретар на ПГ на Реформаторския блок и член на вътрешната и правната комисии в 43-то НС.

Той беше категоричен, че мнозинството е стабилно, но въпроси за 8 млрд.лева не могат да се вземат без консултации с Реформаторите, които също носят отговорност за мнозинството. „България на гражданите", още в понеделника преди гласуването на промяната на пенсионния модел в НС, остро протестирахме и заради съдържанието им, и защото бяха внесени без никакво обсъждане и анализ – нито с РБ, нито с работодателите. После и парламентарната група на РБ прие нашата позиция, след което 23 депутати на РБ гласувахме против подобни промени в „шест без пет", коментира още Димитър Делчев, цитиран от пресцентъра РБ.

България има нужда от бързи темпове на растеж. Започнахме реформите с летящ старт – Стратегията за съдебна реформа е вече в деловодството на Народното събрание. Имаме пълната политическа воля да я реализираме и 2015 година да е годината на реформите, подчерта Делчев. По думите му януари ще премине под знака на широко обсъждане на Стратегията да съдебната реформа, а правосъдният министър има подкрепата и на Кабинета, и на РБ. Надявам се и всички партии да подкрепят Стратегията, защото доброто състояние на съдебната система влияе на имиджа на страната и на всички сфери – икономика, бизнес, инвестиции, допълни Димитър Делчев.

Според секретаря на ПГ на Реформаторите през изминалата година КТБ е била тест за реформаторските намерения, за ефективността на съдебната система и това има ли воля да се разплетат медийните и икономическите влияния. Десетки хиляди граждани получиха спестяванията си от КТБ, но около нея има още много въпросителни за зависимости, които трябва да се осветят, подчерта още Димитър Делчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай