Разследват двама министри за водата на Перник

Спецпрокуратурата проверява Петя Аврамова и Нено Димов за безстопанственост и престъпления по служба

Разследват двама министри за водата на Перник | StandartNews.com
  • Спецпрокуратурата проверява Петя Аврамова и Нено Димов за безстопанственост и престъпления по служба  

Двама членове на кабинета ще разследва прокуратурата за водната криза в Перник. Министърът на регионалното развитие Петя Аврамова и министърът на околната среда Нено Димов ще бъдат проверявани за безстопанственост и престъпления по служба. Обвинител от Перник сезира Специализираната прокуратура. За такова нарушение на закона, Наказателният кодекс предвижда до 12 години затвор.

„Налице са данни за евентуално осъществени безстопанственост и престъпления по служба от страна на длъжностни лица от Министерството на Регионалното развитие и благоустройство и Министерството на околната среда и водите на Р. България”, пише в становището на районната прокуратура в Перник. Преписката вече е изпратена по компетентност на Специализираната прокуратура.

Перник продължава да е в тежка водна криза. Кметът Станислав Владимиров казва пред бТВ, че търпението на съгражданите му започва да се изчерпва. „Последният месец ситуацията е доста емоционална, нормално е хората да са гневни и да искат някой да понесе отговорност за тази критична ситуация”, коментира той.

Екоминистърът Нено Димов запази мълчание.  Колегата му Петя Аврамова обаче коментира кризата. „Ако има грешка в управлението на процеса от Вик-дружеството, чийто принципал е министъра, ако има проблем и грешка, то аз бих го отчела като мой личен поглед, като забавяне на процеса за въвеждане на воден режим и стопиране на водата към промишлеността, за да се съхрани водата за по-дълго време”, заяви Петя Аврамова, цитирана от бТВ.

В същото време доклад, изготвен от Софийска вода по заръка на община Перник, сочи, че индустриалната зона на града продължава да се захранва с питейна вода. „Според разчетите на доклада – над 25 млн. л. питейна вода отиват към индустриалната зона. Около 290 л/сек се подават към индустриалната зона и тези количества представляват над 40% от цялото количество, подавано към територията на гр. Перник”, пише в документа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай