Рашков: Осигурихме честен вот

МВР не слугуваше на нито една политическа партия на тези избори, заяви вътрешният министър

Рашков: Осигурихме честен вот | StandartNews.com

„МВР не слугуваше на нито една политическа партия на тези избори”. Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков.

„Нашите усилия бяха насочени към това да се проведе честен вот и постигнахме този резултат. От много дълго време в страната ни не е имало такъв успех - да се тушира криминалният вот в изборния ден или преди това. Данните показват, че такъв вот е снижен до минимум или го е нямало, така че не се е отразил на крайния резултат от изборния процес”, заяви Бойко Рашков.

„Имаме много повече образувани досъдебни производства за купуване и продаване на гласове. Те са близо 100 на брой. Преди 4 април се брояха на пръстите на двете ръце”, каза Рашков. И отправи упрек към предишното ръководство на МВР, че „не си е мръднало малкия пръст”, за да предотврати този вид престъпност.  

„Ние в МВР трябва да се гордеем, че постигнахме резултати, които показват реалния вот в страната. А той се вижда в българския парламент”, каза вътрешният министър.

Той припомни, че в Хасковска област са намерени списъци с 28 000 избиратели. „Никога до този момент у нас не са откривани списъци с лица, които се готвят да им бъде платено, за да гласуват за определена партия”, коментира вътрешният министър.

Той коментира и случая с кмета на село Бата, Поморийско. „Образувани са 2 досъдебни производства. По отношение на едното му е повдигнато обвинение от българската прокуратура. Взета му е мярка. Обвинението е за криминален вот. Давал е пари за гласуване. Аз ли трябва да му се извиня? Не виждам основание да правя това”, каза Рашков.

„На предишни избори отговорността на полицейския състав е била единствено да се достави машината за гласуване”, каза зам.-министър Емил Ганчев. „Ние предприехме нова тактика и предприехме тази полицейска операция”.  

Ганчев отхвърли обвиненията, че МВР е изплашило хората и затова те не са отишли да гласуват. Областните директори на полицията пък се чувствали изключително свободни да си вършат работата.

„На срещи с тях след това, тези ръководители споделяха, че не са се чувствали толкова свободни да действат. Никой на нито един началник на областна дирекция не му се е обадил да му казва дали да реагира, или – не, да взима спрямо една и да не взима спрямо друга партия мерки”, заяви Ганчев.

Той обясни още, че е имало информация, че „на предишните избори бивш ръководен служител на МВР, който и към момента е народен избраник, е извършвал действия за мотивиране на състава на една определена дирекция да се реагира на всеки сигнал след 20:00 часа на изборния ден”.  

Ганчев припомни, че в ГДНП беше сформиран информационен център, който следеше в реално време всички сигнали и осъществяваше контрол по реагирането на тези сигнали.

„Резултатите са далеч по-добри от тези, които се проведоха на 4 април”, заяви и.д. главен секретар на МВР гл. комисар Стоян Темелакиев.

Директорът на ГДНП Станимир Станев обяви, че са проверени 5624 места, за които е имало информация, че се купува гласове. Проверени са и 14 264 лица от криминалния контингент, както и общо 2944 обекта - заложни къщи и дружества, които предоставят бързи кредити и в които има оборотни пари кеш.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай