Радев: Единството е основен фактор за сигурността

Президентът участва в срещата на върха на НАТО, която се провежда в Брюксел

Радев: Единството е основен фактор за сигурността | StandartNews.com

Президентът Румен Радев ръководи българската делегация за участие в Срещата на държавните и правителствените ръководители на страните членки на НАТО, която ще се състои днес в Брюксел.

Вижте изказването на президента Румен Радев в Брюксел преди началото на срещата:

"Днешната среща на върха е от особено значение за Алианса, дори генералният секретар на НАТО я определя като повратна точка за нашия съюз, за нашата колективна сигурност. Стратегическият документ НАТО 2030, който пердстои да бъде приет, залага високо ниво на амбиции за развитието на НАТО през следващото десетилетие. Предстои да обсъдим на високо ниво адаптацията на съюза във все по-предизвикателната среда за сигурност, стратегическите приоритети на алианса и начините за тяхното постигане. Основен фактор за сигурността на всички държави в съюза е нашето единство", заяви Румен Радев.

"На срещата на върна на НАТО през 2019 г. поставих въпроса за растящото разделение, което ни дели настрани", припомни президентът, предаде БНТ.

"Производители, които развиват своите икономики и социалните системи чрез производство на отбранителни продукти и експортират тези продукти и на клиентите, които купувайки тези продукти, инвестират в икономическите системи на развитите държави и по този начин изостават още повече в своето социално-икономическо развитие. Посочих и пътища за преодоляване на този разрив техологически между страните членки чрез засилване на индустриалното сътрудничество и обмен на технологии при всяка една по-крупна военна сделка", допълни президентът.

Той сподели със задоволство, че в НАТО 2030 вече виждаме начални проекти, които да водят в тази посока. 

"Аз съм изключително удовлетворен, защото проектите, които ще обсъдим днес, са залог за запазването на технологическото предимство на алианса. Нещо повече, те са от огромно значение за развитие на отбранителната индустрия на България, на нашия научен потенциал, на частната инициатива и на стартъп екосистемите в България", заяви президентът Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай