Радев скръцна със зъби на Македония

Президентът се срещна с външния министър на Хърватия Гордан Гърлич-Радман

Радев скръцна със зъби на Македония | StandartNews.com

Спазването на правата на човека и недискриминацията са фундаментални принципи, залегнали в основите на Европейския съюз, и затова те трябва да бъдат водещ критерий в политиката на разширяването на ЕС.

Това заяви президентът Румен Радев на среща с министъра на външните и европейските въпроси на Република Хърватия Гордан Гърлич-Радман, който е на официално посещение у нас. Румен Радев и Гордан Гърлич-Радман бяха единодушни, че в интерес на стабилността на Балканите европейската перспектива на страните от региона е от ключово значение, но при изпълнение на всички критерии за разширяване. Българският държавен глава подчерта, че приобщаването на страните от региона и утвърждаването на демократичните ценности на Балканите е важно не само за обединена Европа, но най-вече е в интерес на всички граждани от региона. Румен Радев отбеляза като тревожни случаите на дискриминация и на системно нарушаване на човешките права на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание. Президентът заяви подкрепа за тяхното желание да бъдат включени сред изброените в преамбюла на Конституцията на РСМ части от народи, както и очакванията им за обективно отразяване на резултатите от преброяването на населението на страната.  

„За нас е важно сред младите хора от РСМ да не бъде насаждана омраза към българите“, заяви президентът и даде пример с учебниците в югозападната ни съседка, където още фигурират изопачени тълкувания в представянето на България и българите.

В рамките на разговора на „Дондуков“ 2 държавният глава и гостът откроиха отличните двустранни отношения между България и Хърватия, възможностите за разширяване на сътрудничеството в области от взаимен интерес, както и близкото културно-историческо наследство. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай