Радев почва консултации за новия ЦИК

Президентът издаде указ за тази цел

Радев почва консултации за новия ЦИК | StandartNews.com

Във връзка с приетите от 45-ото Народно събрание изменения в Изборния кодекс, държавният глава Румен Радев ще проведе на 5 май консултации с парламентарно представените партии и коалиции, за да се запознае с предложените от тях номинации за състава на Централната избирателна комисия (ЦИК), съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Публичното изслушване на предложенията, направени от парламентарно представените партии и коалиции, ще започне от 14.00 часа на "Дондуков" 2 и ще се излъчва в реално време на интернет страницата на президентската институция.

Със свой указ днес държавният глава утвърди правила за провеждане на публични консултации и процедура за назначаване на състава на ЦИК, уточниха от прессекретариата му.

Точно преди великденските празници Народното събрание прие създаването на по-малка ЦИК, като мнозинството промени и начина ѝ на назначаване. Това вече ще се случва с процедура при президента. До момента ЦИК се назначаваше от парламента.

Решението беше прието с гласовете на "Има такъв народ", БСП, ДПС, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри, вън!". Против бяха само от ГЕРБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай