Радев пак недоволен, иска нов регистър за харчове

Президентът иска регистър за отчитане на харчените средства в борбата с коронавируса

Радев пак недоволен, иска нов регистър за харчове | StandartNews.com

Президентът Румен Радев смята, че е необходимо да се въведе публичен регистър за отчитане на харчените средства в борбата с коронавируса при регулярна актуализация на разходите, критериите за одобряване и източниците на финансиране. Това се посочва в позиция на държавния глава, разпространена от неговия прессекретариат.

В позицията се посочва, че кризата с коронавируса вече предизвиква тежки социално-икономически последици, за чието ограничаване европейските страни прилагат широк набор от мерки с ясното съзнание, че от тяхната структура, обхват и бързина на прилагане зависи благосъстоянието и прогреса на нацията.

Президентът Радев заявява, че месец и половина след въвеждане на извънредното положение, българското правителство все още не предлага ясна и убедителна програма за навременна, достъпна и безвъзмездна помощ. "В същото време за преодоляване на кризата се заделят все повече публични средства, предстои тегленето на колосален заем. С въвеждането на извънредното положение, изпълнителната власт получи изключителни правомощия да се разпорежда безконтролно с този ресурс", посочва Радев. Той допълва, че не трябва да се забравя, че тези средства трябва да се заработват и изплащат от българските граждани и бизнес.

Затова следва да има ясни механизми за прозрачност, отчетност, ефикасно и отговорно използване на обществените средства, заявява президентът.

Румен Радев посочва, че трябва да се забрани държавна финансова помощ за офшорни фирми и за такива, които имат дъщерни дружества, регистрирани в офшорни зони. Той допълва, че подобни ограничения вече има в някои държави от ЕС, а в други въвеждането им е на дневен ред.

Държавният глава заявява още, че е крайно време да се преразгледат дългосрочните проекти с осигурен финансов ресурс за години напред. Да се заделят необходимите финанси, така че да не спира работата по тях през настоящата година, а останалият финансов ресурс да се насочи за преодоляване на социалната и икономическа криза. Какъв е смисълът милиарди да стоят замразени с хоризонт следващите три- четири и повече години, а в това време да теглим нови заеми с лихва, посочва още в позицията си президентът Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай