Радев: Коректив съм на властта, не опонент

„Вече е късно управляващите да търсят обществена индулгенция за отмяната на чествания на Шипка“

Радев: Коректив съм на властта, не опонент | StandartNews.com

„Вече е много късно управляващите да търсят обществена индулгенция за това, че отмениха тържествените чествания на Шипка.“

Това каза пред журналисти президентът Румен Радев. Той присъства на анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината в Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната през учебната 2020 г., предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Както виждате мотивите са били политически, а не здравни. Контрастът между отменените официални чествания на Шипка и тяхното разрешаване в градовете и отворените ресторанти и търговски обекти, е очебиен и няма никаква здравна логика", заяви държавният глава.

"Крайно време е здравните власти да се разберат кой какво говори, кой какво пише, кой какво праща, за да няма този хаос. Защото отмяната на официалната част е в резултат на писмо. Благодарение на смелостта и патриотизма на българите не беше опорочен националният празник“, категоричен бе Румен Радев.

„Ако правителството се беше вслушвало по-рано в това, което казвам, нямаше да излезе днес съкрушителната оценка на Комитета за външна политика на Сената към САЩ“, коментира още президентът.

„Аз не съм опонент на правителството, а обективен коректив на това, което виждам аз и срещу това, от което негодуват българите. Ако правителството се беше вслушвало по-рано в това, което казвам, в исканията на протестиращите, нямаше да излезе днес тази съкрушителна оценка на Комитета за външна политика на Сената към САЩ. Тя отразява всичко, за което говоря от началото на мандата и заради които хората протестираха. Касаят и корупцията в България, и подроненото върховенство на правото, задушената свобода на медиите, политизираната съдебна система“, коментира Радев.

По думите му, ако правителството наистина държи на отношенията ни със САЩ като стратегически партньор и ако не се вслушва в посланията на Радев, то поне да слуша оценката и препоръките на нашия стратегически партньор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай