Радев не иска трупове, морги, масови гробове и ад

Президентът иска спешно да се преразгледат финансовите и инвестиционни приоритети

Радев не иска трупове, морги, масови гробове и ад | StandartNews.com

Президентът Румен Радев заяви по-рано днес, че не приема премиерът да гради образа на спасител върху страха, който той сам раздухва с трупове, морги, масови гробове и ад, който слиза тук. Нека да мислим за психическото състояние и имунитета на хората. В същото време, ако нещо се обърка, ще има виновен – Радев. Мнението си държавният глава изрази в интервю за бТВ.

„Важно е хората да усетят, че има държава, която мисли за тях. Това влияе на психическия климат вътре в семействата, които са затворени. Имунитетът е много важен. Когато си под психическо напрежение, той се срива много бързо, а това е важно условие, за да можем да се държим в тази криза с много малка заболеваемост“, на мнение е Радев.

Той обясни, че е дарил цялата си заплата още март месец на възрастните хора във Видин. „Не приемам моралния призив на хора, които превърнаха дарителството, което е свято нещо и индивидуален акт, в политически фарс, който се разиграва в Народното събрание. Не е това начинът – по команда. Опорочи се и то в българския парламент“, заяви държавният глава.

По думите му задължително трябва да има помощи за най-бедните. „Когато говорим за социални и икономически мерки има три условия – да бъдат навременни, достъпни и безвъзмездни. В момента все още нямаме никакви безвъзмездни мерки. Закъсняхме“, смята президентът.

Според него има опасност гладът да победи страха: „Гладният човек излиза на улицата и помита всякакви ограничения и мерки. Това ли трябва да се случи“, попита президентът.

Румен Радев е на мнение, че спешно трябва да се преразгледат финансовите и инвестиционни приоритети. „Има резерв, който интересно защо правителството не обсъжда. Това е много важно, защото определя и лимита на заема, който ще теглим. Дали ще стигнем до 10 милиарда и ще го изплащат поколения, или ще преразгледаме вътрешните резерви, а такива има“, обясни държавният глава.

„Хаосът при излизането от тези строги мерки може да бъде много по-вреден от хаоса, който се създаде при въвеждането на извънредното положение. Аз не казвам да излизаме сега. Излизане не като дата, а какви критерии трябва да се спазват“, каза още Румен Радев.

Той апелира за това ограниченията да се управляват разумно. По думите му не трябва да се допуска това, което се случи в Англия. С оправянето на времето хората да излязат навън в парковете и полицията да не може да се справи. Президентът даде пример и с някои държави в Западна Европа, където парковете са освободени за индивидуален спорт.

„По-добре с ясни правила да се каже - излизате в парка, но по един или с дете. Да може да се ходи на Витоша. Да не би там вирусите да са повече, отколкото в градския транспорт? Трябва да стане обаче управляемо. Да не стане така, че хората в един момент да омаловажат мерките – това е много по-опасно“, на мнение е Радев.

Никога не съм казвал да падат ограниченията, време е да мислим за това как да излизаме поетапно и безопасно от това състояние, каза още президентът.

„За здравните мерки има консенсус – българите се научиха и влязоха в тази роля, спазват социална дистанция. Драстично изоставаме с въвеждането на реални ефективни социално-икономически мерки. Това създава напрежение“, предупреди държавният глава.

По думите му конфликт с премиера Борисов няма, но той постави под въпрос подхода на властта. „Проблем трябва да търсим там, където се сблъскват паниката с реалността – трябва ли да се управлява кризата с паника, със страх, с трупове от екрана?“, запита Радев. 

Той отбеляза, че СЗО действително предупреждава, че бързо вдигане на мерките може да активира коронавируса, но освен това „към тази пандемия трябва да подходим с комплекс от агресивни мерки – тестване, проследяване на контактите, изолация“. По думите му вече е бил изтърван моментът за масово безплатно тестване, а без него „сме с вързани очи“ в пандемията – и то при положение, че излизането от извънредното положение е по-сложно и от обявяването му.

„Според мен не звучи добре, като се казва: „Ами, няма да тестваме, защото тестовете са скъпи“. Как така са скъпи, когато миналата година се даваха пари за самолети – не бяха ли скъпи? За газопровод… Огромни бюджетни излишъци…“, коментира Радев.

По думите му властта поставя основен акцент върху инвестициите в инфраструктурни проекти, а трябва приоритет №1 да бъде инвестицията в човешките ресурси. Именно така България би била по-готова за пандемията, коментира Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай