Радев напомни на руснаците, кой им е дал езика

От България Русия е получила своята писменост, а от българските земи в Русия са дошли християнството и старобългарският църковнославянски език

Радев напомни на руснаците, кой им е дал езика | StandartNews.com

Помолен за коментар по повод на дебат, породен от изложба в руския културен институт, за ролята на светите братя, президентът Румен Радев отправи съвет към руснаците да се вземат урок от своите учени.

Радев напомни, че е направил своя коментар миналата година от трибуната на Икономическия форум в Петербург, като тогава Радев е посочил, че от България Русия е получила своята писменост, а от българските земи в Русия са дошли християнството и старобългарският църковнославянски език.

Мисля, че трябва да се обръщаме повече към учените, към такива световноизвестни фактори като руският академик Дмитрий Лихачов, който казва, че на България дължим своята духовност, своето духовно начало, началото на руската литература. От България ние получихме, както самият той казва, и устно, и писмено църковнославянския език и този висш слой на литературата и духовната полоса, заяви президентът, като посочи, че с това е казано всичко.

Президентът поздрави за днешния Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост учителите, децата, учените, духовниците, творците. Това е нашият неповторим, светъл български празник, това е преди всичко празник на духа, той ни обединява с непреходната сила на българската култура и просвещение, той ни кара да се чувстваме горди с нашия цивилизационен принос към световното културно богатство, духовното развитие на всички славянски народи, каза пред журналисти президентът. Днес ние се чувстваме сродени и трябва да чувстваме такива - с нашата азбука, с нашия език, с общата ни историческа и културна памет, изтъкна държавният глава.

Вицепрезидентът Илияна Йотова поздрави за днешния празник всички наши сънародници зад граница и им благодари за това, че мащабно са се включили в инициативата й "Голи са без книги всички народи". Тя съобщи, че до този момент са получени стотици видеоклипове с български стихотворения, песни, части от книги, като най-малкият участник е на три години. Искам да ги поздравя и да им кажа, че в тези трудни времена езикът отново беше този, който ни направи близки, каза вицепрезидентът. Тя поздрави и творците, които правят българската култура, и им пожела кураж, като изтъкна, че институциите са в техен дълг и посочи, че като граждани трябва да им помогнем през следващите месеци, за да оцелее българска култура.

По случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост Радев и Йотова поднесоха цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай