Продължава приемането на Бюджет 2020

Вчера депутатите започнаха работа по финансовата рамка за 2020-а, която е изчислена при прогнозиран ръст на икономиката от 3,3 на сто

Продължава приемането на Бюджет 2020 | StandartNews.com

Спорните текстове за регламентацията на местата за краткосрочно отдаване под наем и изненадващото решение за видеонаблюдение във всички акцизни складове ще бъдат разгледани днес в пленарната зала, предаде БНР.

Те са част от преходните и заключителните разпоредби на държавния бюджет за догодина. Вчера депутатите започнаха работа по финансовата рамка за 2020-а, която е изчислена при прогнозиран ръст на икономиката от 3,3 на сто.

Бюджетните заплати ще бъдат увеличени догодина с 10 %, ако бъдат одобрени бюджетните текстове, които ще бъдат разгледани на второ четене в пленарната зала. Обезщетенията за отглеждане на деца за бедните семейства и за хората с увреждания също са част от финансовата рамка за 2020 година. Очаква се те да останат на тазгодишните си нива, както вчера се случи с майчинството през втората година - 380 лева, въпреки аргументите на опозицията.

Догодина е предвидена възможност за изтегляне на нов дълг от малко над 2 милиарда лева, включително и чрез емисия на външните пазари. Това обаче няма да се отрази негативно на общата задлъжнялост на страната ни, твърдят управляващите.

Най-спорните текстове са в преходните и заключителни разпоредби, например - след като в данъчните закони беше записано, че само акцизните складове за петролни продукти трябва да имат видеонаблюдение, изненадващо мярката ще бъде разширена и за складовете за алкохол и цигари

При дебатите в ресорната комисия, която Менда Стоянова от ГЕРБ оглавява, беше решено местата за краткосрочно отдаване под наем да подлежат на регистрация, а не на категоризация. Въпреки това бяха запазени текстовете, според които ако бъде установено нарушение, онлайн платформи могат да се окажат недостъпни от България за 14 или 30 дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай