Президентът настоява за нов дебат за F-16

Модернизацията на ВВС не може да е за сметка на интересите на българските граждани, каза Радев

Президентът настоява за нов дебат за F-16 | StandartNews.com

Модернизацията на ВВС не може да е за сметка на интересите на българските граждани, стана ясно от специално изявление на президента Румен Радев преди час. Държавният глава направи допълнителни разяснения относно мотивите за налагане на вето върху Закона за ратифициране на договорите за покупката на самолетите Ф-16.

В изявлението си президентът подчерта: "Преди броени дни българският парламент ратифицира международните договори за покупка на нови изтребители Ф-16 – дългоочаквана и необходима стъпка за модернизацията на българските военновъздушни сили и отбранителните способности на страната, но тя не може да става за сметка на интересите на българските граждани и достойнството, и суверенитета на България".

"Нека не забравяме, че и правителството, и Народното събрание носят отговорност за действията си изключително и само пред българските граждани. Не някой друг, а българското общество определят тяхната легитимност".

Според Радев е необходима повече информация как са защитени националните интереси по отношение на цената на самолетите: "Решението на правителството тези международни договори да не стават публично достояние задължава народните представители да информират обществеността за характера на поетите задължения и получените срещу тях отбранителни способности. Задължителен е нов дебат в Народното събрание, който да даде ясен отговор как са защитени българските интереси по отношение на цената за придобиване".

Държавният глава е убеден, че пакетът е орязан, а в сделката има "скрити и неуточнени разходи, които България ще плаща впоследствие по отношение на инфраструктура, транспорт, въоръжение, оборудване, обучение, услуги, данъци и такси".

По-рано днес парламентарната комисия по отбрана отхвърли ветото на президента върху ратификацията на договорите за американските изтребители. Срещу ветото гласуваха депутатите на ГЕРБ, ДПС и ВМРО от Обединени патриоти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай