Президентът каза защо даде време на Слави

Парламентът заработи енергично, каза Радев

Президентът каза защо даде време на Слави | StandartNews.com

Президентът Румен Радев каза защо даде повече време на Слави Трифонов за преговори по съставяне на кабинет.

Няма конституционен срок за връчване на втория мандат, каза Радев пред журналисти, след като даде старт на президентската инициатива „Да засадим дърво, да възродим българската гора“.

ВИЖ ОЩЕ: Радев даде време на Слави за кабинет

Парламентът заработи енергично, разглеждат се важни закони, българите очакват решения, които да бъдат взети от този парламент, каза още държавният глава. И допълни: „Трябва да му дадем шанс за свърши работа. Не само по изборния кодекс – има много други стойностни предложения, които надявам се не само да бъдат разгледани, но и приети.”.

Румен Радев напомни обаче, че процедурата по възлагане на мандат за кабинет не може да бъде разтегната до безкрайност.

„Надявам се това допълнително време да бъде инвестирано в диалог, в съгласие, така че да постигнем консенсус и да имаме редовно с широка парламентарна подкрепа правителство, обединено около ясни принципи и приоритети”, заяви президентът.

Не трябва да губим надежда, трябва да заявим ясно очакванията си за съставяне на правителство. Рано е да говорим за трети мандат, несериозно е още да говорим за служебен кабинет, каза още Румен Радев. Той подчерта, че е отговорност на всички партии да направят опит за съставяне на правителство.

 "Надявам се всеки да осъзнава своята отговорност. Това не е отговорност на една единствена парламентарно представена партия. Това е отговорност на всички политически партии в този парламент да намерят този консенсус в името на едно правителство, което ще работи в интерес на обществото и с широка парламентарна подкрепа", каза Радев.

На въпрос дали нови избори ще произведат по-стабилна ситуация, държавният глава заяви, че не може да каже и че зависи какво ще се случи от тези мандати. Той заяви, че не може да каже дали се задават скоро предсрочни парламентарни избори.

"Време е парламентарно представените партии да дадат знак, че са намерили общия диалог, който да ги обедини. Пак казвам около ясни, принципи, приоритети, ясна ценностна рамка. Една безпринципна коалиция може да задълбочи кризата от друга страна", обобщи Румен Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай