Премиерът разкри какво е заварил в държавата

Стефан Янев отговори на депутатски въпроси

Премиерът разкри какво е заварил в държавата | StandartNews.com

Премиерът Стефан Янев разкри какво е заварило в държавата служебното правителство. Янев бе на изслушване в парламента, поискано от БСП.

Картината по отношение на държавните финанси през май месец беше меко казано притеснителна, каза министър-председателят.

"Благодаря за възможността да се обърна към вас и да отговоря на въпроса, който е поставен от колегата Борислав Гуцанов и групата на БСП. Въпросите, свързани с финансовото и икономическото състояние на страната, са едни от най-важните. На базата на икономиката, на базата на състоянието на бизнеса, зависи и събираемостта и държавата с какви пари разполага и каква част от тези пари може да заделя за социални програми", каза Янев.

Той се опита накратко да запознае с картината, заварена от служебното правителство.

"По отношение на финансите. Министърът на финансите направи преглед на състояние на държавата и съответно приходи и разходи и необходимост от актуализиране на държавния бюджет. Картината, която е заварил министърът на финансите по отношение на държавните финанси, през май месец беше меко казано притеснителна", заяви Янев.

"Установено е несистемно събиране на данъчни постъпления, премахнат е последващ контрол на фирмите в страната, което позволява да се натрупат огромни дефицити в системата. Държавният бюджет на Р България за 2021 г. в първите дни на служебното правителство установихме, че голяма част от възможността за преструктуриране на бюджета, за разходи, които не са заложени в закона, е бил изразходван в първите четири месеца на годината. За мерките 60 на 40 и допълнителните 50 лв. към пенсиите, парите, заложени в държавния бюджет за цялата година, бяха изразходвани към април и края на май", каза Стефан Янев.

По отношение на приходните агенции, той подчерта, че фирмите, които са получили публични средства са с установена концентрация - 3,4 милиарда са платени на седем фирми. По думите му било установено огромно разходване на държавен ресурс по т.нар. инхаус поръчки.

 "Започнахме проверки на фирмите и подизпълнителите, за да се засили контролът. Установено е огромно разходване на държавен ресурс за инхаус поръчки. Рекордьор е АПИ", каза премиерът.

"Беше установена ниска събираемост. От 2017-2020 г. са отписани 10 милиарда задължения. Най-големият длъжник е натрупал 161 милиона лева задължения.”, съобщи още премиерът.

„Агенция "Митници" - очакваме събираемостта да е над 1 милиард лева до края на 2021 г. Направихме необходимото да подобрим приходите, да запазим финансовата стабилност, за да може парламентът да вземе решение за преструктуриране на бюджета", допълни Янев.

На въпрос на Пламен Данаилов от "Има такъв народ" с кои партии е била обсъдена актуализация на бюджета и защо в него са залегнали избори 2 в 1. служебният премиер отговори, че разчетите са обсъдени със социалните партньори.

"Вероятността за избори 2 в 1 не е въпрос на политическо решение. Бюджетът е заложен да има достатъчно пари и за двата сценария. Моля, не влагайте политически контекст", подчерта той.

"Президентът Радев преди година, коментирайки мерките на тогава действащото правителство, спомена, че те трябва да бъдат целенасочени, навременни и безвъзмездни - как се съобразихте?", попита Томислав Дончев от ГЕРБ.

"Не само България, но и ЕС наложиха стандарт за помощ на бизнеса. Не мисля, че поведението на служебното правителство се различава от останалите страни", отговори Стефан Янев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай