Премиерът провери строежа на АМ Хемус при Габрово

По време на огледа с министър-председателя е бил вицепремиерът Томислав Дончев

Премиерът провери строежа на АМ Хемус при Габрово | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов инспектира днес строителните дейности на обходния път на Габрово, който ще бъде готов до края на годината.

"Преди пет месеца това беше кал. Поне 5-6 километра е пробита планината и е поставен асфалт", е отбелязал премиерът Борисов по време на огледа. Той е изтъкнал, че пътят е стратегически, тъй като е част от Трансевропейския коридор 9.

По време на огледа с министър-председателя е бил вицепремиерът Томислав Дончев. Той е посочил, че двете най-сложни съоръжения от изграждащото се трасе са голямата естакада над p. Синкевица и 540-метровият тунел.

Премиерът Борисов е припомнил, че през май т.г. работниците са взривявали тунела, а днес - осветлението вече е монтирано и се поставя асфалт. Изключително ценно е, че придобитият от строителните екипи опит по време на изграждането на обходния път на Габрово, който е със сложни съоръжения във високопланински район, ще може да се ползва и при други обекти.

"Българските граждани имат нужда да карат по хубави пътища. Това е прекрасно за икономиката, индустрията", е посочил министър-председателят Бойко Борисов. Той се е спрял и на напредъка на други важни инфраструктурни проекти у нас като автомагистралите "Хемус", "Струма" и ключови обходни пътища. "Прекрасни строежи, хората не спират да работят", е обобщил Борисов.

Мащабният проект по обходния път на Габрово, водещ към бъдещия тунел под Шипка, е разделен на 5 етапа и се изпълнява в две фази, се напомня в прессъобщението. В изпълнение е първата фаза, която включва строителството на 4 участъка от обекта и етапна връзка с обща дължина 23,25 км, както и изработването на разширен идеен проект за тунела под връх Шипка (3,22 км).

Втората фаза обхваща строителството на петия участък от обхода на Габрово, включително и на тунела под Шипка. Общата дължина е 10,553 км. От тях новото строителство е 7,633 км (включително 3,2 км тунел под връх Шипка) и рехабилитация на 2,92 км. Общата дължина на двете фази е почти 34 км.

Досега 95 на сто от строителните дейности по първата фаза са изпълнени. Мостът, който е част от обходния път за Габрово, е завършен на ниво конструкция и в момента се изпълняват довършителни работи - поставяне на тротоарни конзоли и парапет.

Този мост е най-голямото стоманобетоново съоръжение в страната - с дължина 640 м и отвор 160 м. Построен е по метода "конзолно бетониране", който предвижда изграждането на мостове с най-големите отвори. Това е третият такъв мост у нас след виадукта на 48-и км на АМ "Хемус" и виадукта на пътя Подкова - Маказа.

На финалната права е работата по тунела с дължина 540 м, където вече е завършен монтажът на противопожарния водопровод и изграждането на колекторната система за опасни и запалими течности. Работи се по осветлението и предстои полагане на асфалт по трасето.

Стойността на проекта за обходния път на Габрово е 93 милиона лева, от които до момента са разплатени 73 милиона лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай