Премиерът се разгневи: Кабинетът е гарантът за НАТО и ЕС (ОБЗОР)

Премиерът се разгневи: Кабинетът е гарантът за НАТО и ЕС (ОБЗОР) | StandartNews.com

Въпросът за това на кого е заслугата за лоялното членство на България в ЕС и НАТО вбеси премиера Бойко Борисов и доведе министри до обяснения. Първи тон зададе лидерът на ДСБ Радан Кънев, който повтори пред Нова тв, че "по въпроса за НАТО ние имаме двама министри, които защитават българския интерес - (б.р. военният министър Николай Ненчев и външният - Даниел Митов), и един премиер, който подрива усилията им". Само дни преди това той изрази същата позиция и на конгреса на ДСБ, за което бе бурно аплодиран. "Да се каже, че това правителство не е гарант за нашето членство в ЕС и НАТО е нагла лъжа, клевета, измислица и желание да се изгражда една предизборна кампания", се ядоса министър-председателят в началото на днешното заседание на правителството. Борисов използва момента, че камерите заснемат първите минути на заседанието, и настоя - "да разпръсне това, което се опитват да вменят като вина на правителството, защото една лъжа повторена сто пъти започва да се възприема".

"Единственият гарант за НАТО и ЕС с реална власт е това правителство. И, пази Боже, да стане друг гарант", отсече премиерът. И изброи като доказателства - "от президента Обама до Лондон, Берлин, Брюксел винаги са ни давали като образец за най-лоялните, най-добрите партньори на НАТО и ЕС на Балканите. С външния министър сме направили всичко, което трябва. Ние първи и единствени в света обявихме военното крило на Хизбула за терористична организация, с военното министерство отремонтирахме летищата - Безмер е най-голямото летище, на Ново село пък тренират до 5 хил. американски войници". "Но какво би правил военният министър, ако не бяхме събрали повече пари? Щяхме ли да поемем тези ангажименти към армията, щяхме ли да приемем всички закони в парламента без ГЕРБ?", се зачуди Борисов.

Той коментира и "авторите на твърдението - ДСБ", като ги заподозря, че "явно искат БСП, ДПС и останалите, които бяха преди, да се върнат на власт". "Моите уважения и към Трайчо Трайков, и към Гроздан Караджов, ама те ако са ми гарантът за НАТО и ЕС, със сигурност няма да сме там", коментира още премиерът. Министър-председателят погледна и енергийните проекти - "нека някой сега да отиде с Теменужка Петкова и да се разправя какво да правим с този реактор. ДСБ нямат зам.-министър там, защо не се произнасят?". "С кое ние сме дали основание да се твърдят тези манипулативни лъжи, да се вкарва клин между министрите?", попита премиерът. И напомни - "Аз даже на събора на БЗНС ходих с министър Ненчев и се радваха хората". "За НАТО и ЕС нямаме нужда от подкрепа, защото сме направили всичко. Аз винаги съм благодарил на министър Ненчев и на всеки един от вас. Но моля ви да реагирате в такива ситуации, защото останалите колеги остават малко в небрано лозе", призова министрите си Борисов. Заръката му веднага послуша външният министър Даниел Митов, който от Брюксел написа в социалната си мрежа коментар по спора. "Българското правителство - министър-председателят и всички министри работят ежедневно за това България да бъде пълноценен член на ЕС и НАТО", увери Митов.

Военният министър Николай Ненчев също даде обяснения, тъй като бе извикан от депутатите на ГЕРБ на извънредно заседание на парламентарната група. По-късно стана ясно от стенограмата на правителственото заседание, че Ненчев се е обяснил и пред премиера. "Постигнахме изключително сериозни резултати. Нищо от това не бих постихнал сам, ако нямах вашата подкрепа", е декларирал военният министър. На заседанието на кабинета премиерът е похвалил министрите и службите за добрата реакция след опита за преврат в Турция. "Никак не ни е лека ситуацията и затова действително искам да сте сигурни, че ви се е случило да министерствате в най-тежки времена", се обърна към министрите си Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай