Всяка партия, която е променяла изборните правила в 12 без 5...

Почти всяка партия, която е променяла изборните правила в последния момент, е губила изборите. Това коментира пред Радио Варна политологът Даниел Стефанов от Европейския център за външна политика

Всяка партия, която е променяла изборните  правила в 12 без 5... | StandartNews.com

Почти всяка партия, която е променяла изборните правила в последния момент, е губила изборите. Това коментира пред Радио Варна политологът Даниел Стефанов от Европейския център за външна политика. Изборното законодателство според него трябва да променя само след като бъде постигнат консенсус между политическите партии и това не трябва да се случва три месеца преди вота.
  "Повечето политици у нас не са разбрали, че правилата на изборите не са част от процесите на политически договорки и отстъпки, казва още Стефанов, Голяма част от хората не вярват, че изборите ще бъдат честни и това започва да се превръща в проблем на политическата система у нас. Ако продължаваме да променяме правилата в последния момент и да не обясняваме на публиката какво правим и защо го правим, тогава нещата ще станат по-зле", смята политологът. Той се съмнява и в припряността по-бързо да  използваме машинното гласуване. "Въвеждането на нови технологии в изборния процес не е проста работа. Това отнема време и изисква доста специфични познания, които не съм сигурен, че сегашните членове на ЦИК притежават", смята Стефанов.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай