Плевнелиев: Повече стимули за инвестиции във филми и култура

Плевнелиев: Повече стимули за инвестиции във филми и култура  | StandartNews.com

София. Президентът Росен Плевнелиев настоява в новия закон за инвестициите да бъдат включени конкретни текстове, които да стимулират инвестициите в интелектуална собственост.

Според държавния глава липсата на подобни текстове е една от слабостите на нормативния акт, заради които Плевнелиев наложи вето върху закона. Това се казва в мотивите на президента, публикувани на интернет страницата.

Според държавния глава страната ни трябва да направи нужното, за да привлече повече чужди филмови продукции, които да се снимат в България и да дадат тласък и на родната култура. Президентът има и още два мотива за налагане на вето. Първият са твърде високите критерии пред чуждите инвеститори, за да получат право на постоянно пребиваване у нас.

Според текстовете на върнатия закон, за това бизнесмените трябва да вложат у нас 4 млн. лв. и да разкрият поне 50 работни места. Според Плевнелиев тези критерии са в пъти по-сурови в сравнение с предлаганите от други страни членки на ЕС, което ни прави неконкурентни при привличането на чужди инвестиции. Всеки вложен в родната икономика лев е изключително ценен и трябва да има всички предпоставки за привличането на чужди инвестиции, категоричен е Плевнелиев.

Според президента обаче чуждите инвестиции в никакъв случай не трябва да се обвързват с по-лесното получаване на българско гражданство, за да се гарантира националната сигурност. Българското гражданство не може да се продава. Още повече, че разликата между постоянно пребиваване и гражданство се изразява единствено в правото да се заемат определени публични длъжности и в част от политическите права, които остават резервирани за български граждани, се казва в мотивите на държавния глава.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай