Перник с вода от Белмекен, през София (ОБЗОР)

Ще ползваме цялата инфроструктура на "Софийска вода", като от Белмекен водата ще бъде изтласкана към Перник, обобщи премиерът Борисов

Перник с вода от Белмекен, през София (ОБЗОР) | StandartNews.com

Перник ще получава вода от Белмекен през София. Това стана ясно след извънредното заседание на премиера, част от министрите и кметовете на София и Перник. Точно на рождения ден на енергийния министър Теменужка Петкова, на масата освен колегите й от Министерски съвет, седнаха още кметовете Йорданка Фандъкова и Станислав Владимиров. Премиерът, подсетен от финансовия министър поздрави Петкова, но леко подметна, че няма бонбони на масата.  

Ще ползваме цялата инфроструктура на "Софийска вода", като от Белмекен водата ще бъде изтласкана към Перник, обобщи премиерът Борисов след срещата. И няколко пъти подчерта, че не става дума за вода от яз. "Искър".

„Накратко, още преди два месеца по разпореждане на МОСВ, НЕК започна да отбива част от водите на водосбора на язовир „Белмекен“ към водосбора на „Бели Искър“. Към момента, вследстиве на това действие, наличните обеми в язовира  "Бели Искър" са увеличени с 4 млн. кубични метра за срок около два месеца. Водата, която от водосбора на „Белмекен“ се пренасочва към "Бели Искър", е около 500 литра в секунда. 

"Решението, което направихме е единственото в момента, което може да се направи, така че да обезпечим следващите няколко месеца в Перник да има вода, докато язовир „Студена“ започне да се пълни, е следното: 
1. В понеделник правителството ще направи предложение до Столична община, до СОС като принципал на ВиК инфраструктурата, да получим съгласие, възмездно, за преминаване през ВиК инфраструктурата на Столична община на обеми, подавани към Перник.

2. Смятаме да направим един водопровод от Мало Бучино до Перник, който да се включи в системата на Перник, не в язовир „Студена“, чиито обем от вода, който ще се подава, е средно около 300 литра на секунда. Говорим за обеми около 700 хил. куб. метра на месец. Това е специално насочена вода за нуждите на Перник. Срок за изпълнение между 35 и 45 дни“, каза в началото на заседанието Емил Караниколов. И поясни, че в сряда може да се започнат строително-монтажни действия. „Имаме 12 екипа в момента подготвени, имаме възможност да ги увеличим, ще работим 24 часа, дори ще имаме нощен труд“, подчерта той.

„Към момента водата в язовир „Студена“ при този дебит на вход и изход може да покрие около 2 месеца . Нещата се подобряват, но ние трябва да предприемем незабавни действия. Освен това изключително важно - вече сме направили предложения на предприятията в Перник за един водоем, който е съвсем близко до тях, при който държавата ще трябва да се ангажира да изгради 800 метра водопровод. Това може да стане в близките две седмици“, каза още Караниколов.

Той увери, че цената на водата в Перник няма да бъде увеличавана и променяна. 

По трасето се предвижда да има и пречиствателна станция, като има възможност и за байпас - от София към Перник, но при нужда и от Перник към София. 

След това новият министър на екологията Емил Димитров обясни какво е открил по време на проверката в Перник и заяви, че подобни пренасочвания е имало няколко пъти от 1993 г. досега и водата от Белмекен е в добро състояние и през годините този дебит е наличен за обезпечение на Перник, а и няма да има проблеми за дебита на язовир "Белмекен".

Кметът на Перник Станислав Владимиров благодари за идеята да се ползва подземната водопроводна мрежа на столицата, като обеща, че тази вода няма да изтече, тъй като започват ремонтите на водопреносната мрежа в Перник, както и на пречиствателната станция. Борисов препоръча незабавно да се ремонтира, за да не се губи водата по стари тръби и аварии.

От своя страна Йорданка Фандъкова заяви, че още в понеделник ще събере министрите с екипа на общината, за да може гражданите да разберат всички детайли и да са уверени, че няма да бъде засегнато водоснабдяването на столицата. "Говорим само за използване на водопреносната мрежа, ако то бъде одобрено от Общинския съвет", каза тя.

Накрая шефът на НЕК увери, че има достатъчно вода във водосбора на "Белмекен".

Министърът на строителството Петя Аврамова заяви, че МРРБ има готовност бързо да изпълни процедурите по техническата подготовка и стартиране на строежа на допълнителната връзка.

"В спешен порядък имаме готовност да осъществим всички процедури", каза тя и стана ясно, че всички територии, през които минава трасето от 13,5 км към Перник са държавни и няма да се налагат отчуждавания. Стойността пък е около 25 мн. лв., които са осигурени.

Борисов помоли зам.-министъра на строителството Николай Нанков, който също участваше в съвещанието, да съобщи какво се случва в Шумен и Търговище. Заради огромна авария градовете са без вода.

Нанков заяви, че започват ремонти на язовир "Тича" и водопровода. Водата в Шумен пък ще потече утре, а в Търговище днес, тъй като е решен проблемът с аварията.

"Благодаря на министрите, че всеки ден работят по кризата. Уверявам, че през този нов водопровод ще отива вода само от "Белмекен" и ще се ползва структурата на София, без по никакъв начин да се засяга водоподаването на столицата и да се взима от тази вода. Ще се ползва само трасето на "Софийска вода", обобщи дискусията премиерът Борисов.

Той напомни, че и за София се работи по осигуряване на допълнителни количества при нужда и няма да има проблеми в столицата.

Премиерът допълни, че са разглеждани различни предложения, включително от пещерите да се взима вода, но е преценено, че това може да доведе до екокатастрофа.

"Работете бързо и да се реши този проблем. Защото 50 години не са правени тези неща, а сега ние трябва да правим всичко накуп. Кое да правим за Шумен - магистрала "Хемус" или водопровода? Трябва навсякъде да се решават тези проблеми и да не се допуска изтичане на водата", каза Борисов и после честити рождения ден на Теменужка Петкова, подсетен от Владислав Горанов.

Накрая премиерът коментира темата с дрехите втора употреба, заради недоволството на Асоциацията за внос на дрехи втора употреба. "Ние не сме разглеждали като боклуци тези дрехи. Ние не сме коментирали тази асоциация за дрехи втора употреба. Става дума за отпадъци, които влизат в страната и се горят, тях проверяваме. Затова съм наредил в цялата страна МВР, ДАНС да проверяват това и се работи съвместно с прокуратурата", обясни премиерът Бойко Борисов 

След срещата, сайтът "Епицентър.бг" припомни, че "Белмекен" е язовир, разположен на 1923 м надморска височина по течението на Сестримска река в Рила планина и е част от каскадата „Белмекен-Сестримо-Чаира“.

"Белмекен" е най-високият язовир с насипна язовирна стена на Балканския полуостров.
Името на язовира означава „Известно място“ и е най-високопланинското водохранилище в Източна Рила; изграден е на река Крива река.

Съоръженията на каскада „Белмекен-Сестримо“ са разположени в североизточните склонове на Рила планина, като улавят водите от рилската част на поречията на реките Марица, Места и Струма.

Каскадата е съставена от два пояса събирателни деривации: единият на кота 1900 м и другият на кота 1200 м.

Водите от горния пояс се вливат в язовир „Белмекен“, а тези от долния – в дневния изравнител „Станкови бараки“.

Каскадата се изгражда на три енергийни стъпала:

Първото стъпало от каскадата обхваща събирателните деривации на кота 1900, а именно: „Благоевградска Бистрица“, „Илийна“, „Манастирска“ – „Бели Искър“, „Джаферица “, „Марица 1900“ и „Грънчар“. Водосъбирателният канал „Грънчар“ хваща и водите на реките Благоевградска Бистрица и р. Рилска река с притока ѝ Илийна.

Река Благоевградска Бистрица извира от склона между Голям и Малък Мечи връх в Рила на 2600 м надморска височина. Северно от долината на Благоевградска Бистрица е тази на р. Рилска с притока ѝ Илийна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай