Парламентът: Ревизия на Борисов, свалят охраната му

Групата на Мая Манолова внесе първите законопроекти

Парламентът: Ревизия на Борисов, свалят охраната му | StandartNews.com

С какво започва работа 46-ото НС? Първите законопроекти вече са внесени. Както обяви в пленарна зала Мая Манолова, депутатите от „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ внесоха законопроекти за преизчисляване на пенсиите, промените в Закона за личната помощ и в НСО, както и решения за създаване отново на Комисия по ревизия и за изслушване на служебните министри на вътрешните работи и главния прокурор Иван Гешев.

ВИЖ ОЩЕ: Манолова зарадва пенсионерите. Внася преизчисление

С промените в Закона за НСО се премахва специализираният транспорт за бивши премиери и председатели на парламента, за членовете на Конституционния съд, кмета на столицата и главният прокурор. Ако бъдат приети, Бойко Борисов, Цвета Караянчева и ред други лица с охрана, ще се разделят с автомобилите и гардовете си от НСО.

Предлага се и Бюрото за защита към главния прокурор да премине под ръководството на Министерството на правосъдието.

От „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ искат да се възстанови и разшири дейността на т.нар. Комисия по ревизия, както и да бъде създадена нова временна комисия за разследване на полицейското насилие по време на протестите през лятото на 2020 г. и за незаконното подслушване.

Внесено е и искане за изслушване на служебните министри на вътрешните работи и на правосъдието Бойко Рашков и Янаки Стоилов относно главния прокурор Иван Гешев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай