Паргов: Има нужда от редовен кабинет поне за зимата

София трябва да се разширява навън

Паргов: Има нужда от редовен кабинет поне за зимата | StandartNews.com
  • София трябва да се разширява навън
  • Паркирането е основен проблем, може да се реши с Инвестиционен фонд
  • Проектът на Кирил Петков и Асен Василев може да се окаже като "Тя танцува само едно лято"
  • До Нова година ще имаме не 12 нови детски градини, а 12 разширени стари сгради с нови актове за собственост
  • ГЕРБ вече не е доминанта в столицата, казва лидерът на БСП-София Калоян Паргов в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-н Паргов, промени ли се управлението на София, откакто ГЕРБ не е на власт?

- Да, ГЕРБ загуби основната си опора. Сърцето на ГЕРБ беше и остава София, тъй като оттук тръгна възходът на Борисов и на партията му. Те винаги ревностно са пазели града, защото ако някой го превземе, това означава край на ГЕРБ. Но 2019 година беше преломна. Това, което направихме като кампания, няма аналог в последните 30 години. Едва 20 000 гласа ни разделиха от победата и възможността за първи път София да има кмет, подкрепен от БСП. Днес можем да кажем, че тези 20 000 гласа сe дължаха на липсата на Бойко Рашков като министър на вътрешните работи. Ако тогава имахме подобно служебно правителство, както видяхме на последните избори, със сигурност купеният и корпоративният вот щяха да са почти несъществуващи. Тогава Манолова щеше да бъде кмет на София с друго мнозинство и с различна концепция за управление. Но така или иначе след изборите през 2019 г. София не е същата. Има солидна опозиция в лицето на БСП основно, а и на Демократична България. Мнозинството не е константно, както беше в миналото. Често пъти доклади не минават така лесно в СОС, както през предишните 10 години.

- Каква е прогнозата Ви за отношенията в Столичния общински съвет със старта на новия политически сезон?

- България не е същата от една година. А всички ние сме функция на случващото се в държавата - както органите на местна власт, така и политическите партии, така и икономическите субекти. Като сложим и още един фактор на влияние - ковид кризата със своите социално-икономически последствия, обстановката става доста сложна.Категорично можем да кажем, че ГЕРБ вече не е доминанта в София, още повече, че резултатите на парламентарните избори показаха разместване на политическите пластове.Очаквам доста напрежение и дискусии, политически полемики, особено навлизайки в поредната предизборна кампания. Но те ще бъдат обективни на база нерешените проблеми.

- Бихте ли дал пример?

- "Топлофикация София", която все повече затъва, въпреки че БСП предложи решение и получихме консенсус, но той за съжаление не бе осъществен до този момент. Общината незнайно защо се бави, а всяко забавяне може да е фатално.Темата с детските градини. Вече 10 години имаме по-скоро устойчиво несправяне с недостига на места, отколкото справяне с него. Тогава обещанието бе до няколко години да се приключи с този проблем, а сега се отлага крайния срок за 2023 г. В момента имаме 7 000 деца, неприети в детски ясли и над 2000 в първа и втора градинска група, което е скандално. А гласуваното през лятото от служебното правителство решение за компенсации все още не е влязло в действие на територията на София, колкото и малко деца да обхваща то.

- Съветниците от БСП биха аларма, че програмата за 12 нови детски ясли не се изпълнява. Каква е причината?

- Важно е да поясня. До Нова година ще имаме 12 обновени сгради, а не 12 нови градини. Това означава допълнителни помещения, пристроени към съществуващи такива. Те ще осигурят малко над 1000 места. ГЕРБ обича да спекулира. Това са стари сгради с нови актове за общинска собственост, преминали саниране и допълнително разширение.

- Един от големите проблеми в София е паркирането. Какви решения предлага БСП?

- Той става все по-сериозен на фона на мръсния въздух. София не е конструирана за толкова много превозни средства. Вече имаме регистрирани над 600 000 автомобила. Като прибавим и това, че градът е притегателен център - политически, икономически и културен, броят на автомобилния поток рязко нараства.Изграждането на паркинги е приоритетно. Това няма как да стане с малки квартални паркинги за 100-200 коли. Говорим за мащабни инвестиции от няколкостотин милиона. Очевидно е, че европейските средства не могат да бъдат панацея. Трябва да се търсят нови решения. БСП предложи създаването на фонд, който да инвестира в решаването на подобни значими проблеми. Но засега няма разбиране в ръководството на Столична община. А средствата от такъв фонд ще имат възвращаемост.

- Какво е решението?

- Тъй като говорим за Зелен пакт, част от разбирането на колегите е да мислим за пешеходни зони без автомобили. Това може да се случи и БСП има своето предложение от няколко години. Да, нека целият идеален център стане пешеходна зона, но срещу алтернативата на придвижване и къде да се паркират тези коли. Очевидно тротинетката не може да бъде решение. Но може да се помисли за малки електробусчета.

- Как ще коментирате поредните предложения за увеличаване на синята и зелена зона?

- Стандартен подход на ГЕРБ - когато закъса транспортът, трябва да вземат парите от някъде. И обикновено ги вземат от нас, софиянци, вместо да търсят друг подход.

- На последното заседание на СОС групата на БСП напусна, несъгласна с начина, по който се попълват комисиите. Какъв е проблемът с комисията по архитектура?

- Проблем нямаше, когато предварително бе разглеждан докладът. Рутинно действие, когато съветници напускат общинския съвет, на тяхно място да влязат следващите от листите. Но това тихомълком бе използвано от ГЕРБ и на самата сесия се разбра, че се променя баланса в комисията по архитектура и си връща мнозинството в единствената комисия, в която нямаха.

- Тази комисия разглежда болезнения проблем с презастрояването на София. Каква е позицията на БСП?

- Политиката на БСП и на останалите колеги, които са от опозиция и бяхме доминиращи в комисията, е да не допуснем решения, свързани с  презастрояване. Всяко предложение трябва внимателно да се разглежда. Защото започва изграждането на нещо ново, гражданите протестират, но след дъжд качулка - всичко е законно. А такива казуси няма да липсват оттук нататък, за съжаление. ГЕРБ превзе комисията и това буди съмнение, че ще се стремят да прокарват решения, които смятаме че ще са в ущърб на софиянци.

- София е притегателен икономически център за хората от цялата страна и застрояването й трудно може да бъде избегнато. Как обаче трябва да се случва то, за да не се задъхва градът?

- По т.нар. "Визия за София" застрояването се предвижда навътре - чрез уплътняване на територията. Това означава да се презастроят свободните места в кварталите. А подходът на други градове и столици като Букурещ  е застрояването да е за сметка на усвояване на нови свободни територии извън града, които да се урбанизират. Това е и нашето виждане. Затова се въздържахме от подкрепа на "Визия за София". Около столицата има достатъчно свободни пространства, за да може да тя да продължи да расте.

- Към селата?

- Да, има територии, които могат да се превърнат в нови квартали, където всички инвеститори могат да осъществят намеренията си, необезпокоявани от гнева на гражданите, които се противопоставят на това в урбанизираните части на града.

- Докато се разглеждаше актуализацията на бюджета стана въпрос, че парите за зимно почистване на София са под въпрос. Има ли наистина заплаха за това?

- Бюджет 2022 ще е поредното предизвикателство в ковид криза. Надявам се, че ще имаме достатъчно средства за всички комунални дейности. Трябва да търсим и други източници извън данъци и такси. Що се отнася до екологията и почистването там всичко зависи от такса смет. И в момента, независимо от облекченията за отложено събиране, постъпват достатъчно средства - даже повече, отколкото харчим.

- Страната е изправена за първи път в ситуация да провежда избори 2 в 1 - парламентарни и президентски. Каква е прогнозата Ви за резултата от двойния вот?

- Очаквам по-висока избирателна активност, тъй като мажоритарният президентски вот ще привлече внимание. Надявам се наистина да има битка на визии за развитието на държавата. Партии със сигурност ще използват президентските избори като възможност да подсилят вота за себе си, предлагайки свои кандидатури. Ние имаме решение на Националния съвет, с което подкрепяме президентската двойка Румен Радев - Илияна Йотова. Разбира се, имаме уставна процедура и както каза председателят на партията - никой няма да я избегне. Градската конференция на БСП през януари обяви подкрепата си за политиката, която води президентската двойка. Те обаче ще бъдат подкрепени и от  други партии, не само от БСП. Това ще ни постави в сложната ситуация, в която бяхме през 2019 г. с общия кандидат на много партии в лицето на Мая Манолова. Тогава БСП спечели и взе гласовете, които си беше поставила за цел, но нито една от останалите партии не успя да вкара съветник. Това е сложна конструкция. ИТН, която подкрепи Радев и Йотова, също е партия с  тежест в политическото пространство. Сигурно ще има и трети и четвърти, които ще кажат, че застават зад тях, за да  привлекат гласове. Но от това ще спечелят само големите партии.

- Колко и кои партии виждате в новото НС?

- Тези избори едва ли ще променят политическата конфигурация. Видяхме го и след 4 април, и след 11 юли. Политическата логика диктува, че ще бъде запазен този разпокъсан парламент без водеща позиция на някоя от политическите сили.

- Очаквате ли правителство след вота?

- На фона на кризите - здравна, икономическа, мигрантска, ще трябва да има доста такт, разум, търсене на консенсус и подход, степенуване на основните задачи. Да имаме общи виждания по всички проблеми, от гледна точка на програмите ни, е невъзможно. Но в името на националния интерес и това, което ни предстои - да преминем през тежкия зимен период, би трябвало да се намери консенсус около 4-5 неща, които могат да се свършат и са важни за държавата, а след зимния период да се види дали може да се продължи напред.

- Тоест по-скоро прогнозирате правителство с кратък живот - за зимата?

- Поне от това, което се излъчва от различните политически сили. Разбира се, БСП прави изключение с това, което показа в последните 2 месеца и с което изненада много хора.

- Какъв е коментарът Ви за политическия проект на Кирил Петков и Асен Василев и смятате ли, че той може да е заплаха за БСП? Социолози коментираха, че по-скоро подобна партия ще вземе гласове от левия вот.

- Политиката е сложно нещо. В последните 30 години имаме много примери за хора, които са се появили по този начин на политическия небосклон, но приличат на героинята от "Тя танцува само едно лято". Нагледали сме се. Със сигурност този проект ще има отражение върху политическата картина и разпределението на гласовете, а дали ще е успешен, предстои да видим през най-точната социология - изборите.

- Днес е празникът на София. Какво ще пожелаете на столичани?

- Пожелавам на всички софиянци най-вече здраве, сигурност и спокойствие и качество на живот, достойно за гражданите на една европейска столица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай