Вдигнаха прага на преференциите

Нощно заседание на парламента сложи край на феномена 15/15

Вдигнаха прага на преференциите | StandartNews.com

Депутатите окончателно гласуваха рано тази сутрин промените в Изборния кодекс след 15-часово заседание.

Прагът на преференцията беше увеличен и ще е валиден, ако броят на гласовете, получени за кандидата, е не по-малък от съответната избирателна квота.

Максималният брой избирателни секции в страната извън Европейския съюз остава 35, което засяга и Великобритания след Брекзит.

Депутатите подкрепиха цялостно въвеждане на машинно гласуване след местните избори наесен.

С гласовете на ГЕРБ и част от “Обединени патриоти“ беше подкрепено предложението ДПС да отпадне сегашното изискване за валидност на преференцията от минимум 7 на сто от гласовете, подадени за кандидатската листа.

Против предложението гласуваха от БСП, ВМРО и “Воля“ с мотива, че така се обезсмисля преференциалният вот. От ВМРО призоваха президента да наложи вето. Кристиан Вигенин от БСП заяви: “Недейте да давате цялата власт на човека от Банкя, на човека от сараите да ви редят листите и да ви пращат тук в парламента“.

Хамид Хамид от ДПС репликира: “Никой не отнема никакви преференции. Това е европейска практика на изчисляване на преференции“.

Депутатите решиха още машинно гласуване да има в най-малко 3 000 секции за евровота и най-малко 6 000 за местните избори.

Решенията на Централната избирателна комисия ще се взимат с обикновено мнозинство, а не с 2/3, както досега.

Няма да има публичен регистър с избирателите, който да се бори с т.нар. “мъртви души“, реши мнозинството, след като отхвърли предложението на левицата.

Беше подкрепено предложението на ГЕРБ номерата пред партиите и преференциите да се различават, за да се избегне феноменът 15-15. Така пред политическите сили в интегралната бюлетина ще има номера до 100, а за преференцията номерът ще е плюс 100.

Остана и забраната за оповестяване на социологическите данни в деня за размисъл и в изборния ден.

Изцяло отпаднаха предложенията за видеонаблюдение в изборния процес.

Мнозинството в Народното събрание отхвърли проекта на БСП за откриване на публична процедура за избор на нов състав на Централната избирателна комисия. Социалистите заявиха, че искането им е призив за спазване на закона, тъй като мандатът на Централната избирателна комисия изтича на 21 март. ВМРО и "Воля" подкрепиха проекта. Позицията на ГЕРБ е европейските избори да се проведат със сега действащата Комисия, за да се избегнат опитите за спекулации за манипулиране на вота, след като сега действащият орган е избран по кодекса на Мая Манолова - тогава депутат от БСП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай