Новият закон в ГЕРБ: Справедливост! /ОБЗОР/

Няма да има милост за никого, обеща Борисов

Новият закон в ГЕРБ: Справедливост! /ОБЗОР/ | StandartNews.com
Няма да има милост за никого, обеща Борисов Всеки ден се питайте дали не сме прекалено лъскави, дали не сме се самозабравили, нареди лидерът на своите Цветанов прави НПО, не партия Цвета Караянчева и Тодор Тодоров в Изпълнителната комисия

Справедливост! Това е основният закон в ГЕРБ след днешното Национално съвещание на ГЕРБ. Над 10 пъти лидерът Бойко Борисов произнесе думата, два пъти я нарече ключова и обяви, че ще държи справедливостта да се отстоява на всички нива. Гледат ни под лупа. Няма да има милост за никого! Иначе партията няма да я има, отсече Борисов.

1067 делегати от цялата страна – министри, депутати, кметове, областни управители, координатори по региони се събраха по обяд в зала № 3, за да гласуват оставката на Цветан Цветанов от всички ръководни постове и да приемат промени в устава, с които се създава нов орган – етична комисия.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов: Ключовата дума е справедливост

Различният конгрес

Конгресът на ГЕРБ бе коренно различен от досегашните национални съвещания, правени под главната организация на Цветан Цветанов. Липсваха модерните мултимедии, надъхващото озвучаване, овациите. Събранието бе може би най-краткото в 13-годишната история на ГЕРБ – по-малко от час и в него имаше едно единствено изказване – на Борисов. Макар още с първите си думи той да пожела темата с оставката на Цветанов да не се коментира повече, случаят с вече бившия втори в ГЕРБ бе централна тема на премиерската реч. В залата двамата седяха един до друг – на първи ред, съответно заели първо и второ място. Демонстрираха прекрасни отношения, но влязоха и си тръгнаха разделени.

ВИЖ ОЩЕ: Махнаха Цветанов от ръководството на ГЕРБ

Борисов: Темата Цветанов е достатъчно болезнена

“Да не я коментираме повече темата за оставката на Цветанов, че е достатъчно болезнена. Мен ме боли най-много! Ключовата дума е справедливост. Можех да кажа след евроизборите: народът ни прости, и да оттегля от дневния ред днес оставката на Цветанов. Както правят в БСП“, каза Борисов. И даде още една разлика между ГЕРБ и БСП: „Те сега си избраха в изпълнителното бюро човека, който купуваше гласове в Асеновград”.

ВИЖ ОЩЕ: Цветан Цветанов прави НПО

ГЕРБ показа, че е дисциплинирана партия и продължаваме с промените и след като спечелихме изборите. Може би за мен е най-труден ден, но това е животът. Цветанов си остава партиен член, ще си е в първичната организация, заяви Борисов. И продължи: „Очакваше се много голям драматизъм днес. ГЕРБ показа, че е дисциплинирана партия и не заради това, че някой е наредил, а защото самите ние осъзнаваме какво изисква обществото и с нашите промени продължаваме, след като спечелихме изборите. Представяте ли си колко би било забавно да кажа оттеглям точката за Цветанов, той остава, няма да си дава оставка - каквото направиха в БСП? Просто искам да видите разликата в партиите, защото нашето е отговорно решение и надали на всеки, който е вдигнал ръката си за освобождаването на Цветанов от постовете, му е било лесно и добре след толкова много години съвместна работа. Но животът е много динамичен, всичко се променя и от нас се очаква да се променим също. Който може, разбира се, който не може - времето го изхвърля“.

Националното събрание на ГЕРБ почете с минута мълчание паметта на народното представителка Снежа Дукова, която след боледуване напусна този свят в петък

Цветанов създава НПО, няма да е партия

Аз съм лоялен човек, заяви по-късно Цветан Цветанов. И допълни: С премиера сме се чували, няма неизяснени неща. Цветанов съобщи, че подготвя неправителствена организация. В момента сме с юристи, които ще подготвят един център за евроатлантически анализи и сигурност, издаде Цветанов. Попитан как ще работи за ГЕРБ като редови член на партията, той отговори: "Аз вече работя от 17-ти, но в ГЕРБ и не за ГЕРБ. Няма да отговарям за предизборните щабове и няма да участвам в тях. Когато отминат съответните избори, може да се сравнява. Аз съм лоялен човек и винаги ценя хората, с които съм работил, подчерта той. На въпрос може ли в един момент НПО-о му да се превърне в партия, Цветанов с усмивка заяви: Е, хайде сега пък и вие… След което напусна НДК.

„Мислете му какво правите”

Абсолютно е неправилно да се концентрира власт в един човек, заяви пред форума Борисов. Той припомни, че досега справедливостта в ГЕРБ се е въздавала от него, и от Цветанов. Но, тъй като обществото гледа партията под лупа и има все по-големи очаквания към нея, е време да се създаде етична комисия от „много честни и морални хора”. Когато се получават сигнали по фейсбук - първо ние да ги променим и първи да вземем мерки, каза Борисов. И разказа как се наложило лично да уволнява зам.-кмета на Пловдив.

„Не ме разбраха в Пловдив и онези с къщите за гости”

Преди време ви говорих за сините и червени лампи, някои не ме разбраха – не ме разбраха онези с къщите за гости, не ме разбраха и в Пловдив, гневно заяви Борисов. И попита: Трябва ли да идват хора да ми се оплакват от зам.-кмета на Пловдив, трябва ли търся кмета, трябва ли аз да искам зам.-кметът да бъде махнат…

ВИЖ ОЩЕ: Тотев видя Здравко Димитров кмет на Пловдив

Тази седмица градоначалникът под тепетата Иван Тотев съобщи, че е махнал заместника си по строителството Димитър Кацарски, но не обясни защо. Каза само, че има неща, „които си остават в семейството”, а те двамата с Кацарски били семейство. Думите му явно са вбесили премиера, защото в петък той заяви, че лично е настоял за уволнението на заместник-кмета. "Сигналът срещу зам.-кмета по строителството и общинската собственост в Пловдив Димитър Кацарски беше изпратен до мен. Веднага наредих да бъде махнат този зам.-кмет, не може по този начин да се тормозят гражданите", избухна Борисов.

ВИЖ ОЩЕ: З. Димитров пред Стандарт:Борисов решава кметовете

Тотев бе единственият кмет, посочен макар и не поименно в речта на лидера на ГЕРБ днес. Думите на Борисов бяха разчетени като знак не само за категоричното решение на лидера да не кандидатира Тотев за трети мандат, но и като сигнал за сериозни промени в структурите под тепетата.

„Дали не сме станали много лъскави?”

Борисов поиска от своите непрекъснато да си задават въпросите: Дали не сме се самозабравили? Дали не сме станали много лъскави? Дали не сме станали номенклатура? В момента, в който хората усетят това, партията е заминала..., констатира той. И даде още един пример за самозабравяне – структурата в Плевен. При огромните инвестиции от стотици милиони ГЕРБ не само няма кмет на града, но и загуби евроизборите. Само защото няколко души са се възприели като тартори в Плевен не само нямаме успех, но и станахме за смях, възмути се Бойко Борисов и обеща радикални промени там, където ГЕРБ губи. Справедливост, ред и да се вдигат доходите, каза на партията си Борисов. И нареди на ГЕРБерите: Всеки да се огледа какво е правил и какво прави в момента!

По-висок членски внос за хората с постове

Отново в името на справедливостта членският внос в ГЕРБ вече ще бъде по скала – хората, които заемат благодарение на партията високи постове и вземат големи заплати ще плащат няколко пъти повече от редовите членове, обясни лидерът. И каза, че е справедливо, „който чрез листите на ГЕРБ е в парламента или изпълнителната и местната власт, трябва да даде своя дан за партията и нейната администрация”

„Затова сега ще предложа Изпълнителната комисия да се събере и да кажем какъв ще бъде размерът на членския внос, защото всеки който е на по-висок пост трябва да плаща повече“, изтъкна той. По думите му има предложения за това размерът на членския внос да бъде различен за отделните членове, като не се увеличава за пенсионери и студенти.

Според премиера Бойко Борисов увеличение на членския внос означава по-голяма прозрачност за действията на партията. Настоящата такса е 2 лв. годишно.

Кадрови и уставни промени по бързата процедура

Без дебати и само за 20 минути събранието на ГЕРБ прие преди речта на Борисов рокадите в изпълнителната комисия и промените в устава. Конгресът освободи Цветан Цветанов от Изпълнителната комисия на ГЕРБ, считано от 30 май тази година, когато е подал и молбата си за оттегляне. За бяха 1046 души, против - 10 и въздържали се - 11. Заседанието освободи и Румяна Бъчварова от ръководството на партията, защото отива посланик в Израел на мястото на Димитър Михайлов.

С почти пълно единодушие в Изпълнителната комисия влязоха председателят на НС Цвета Караянчева и Тодор Тодоров – областният координатор на ГЕРБ за Силистра и региона. След приетите промени членове на Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ са: Бойко Борисов (председател), Йорданка Фандъкова (заместник-председател), Димитър Николов (заместник-председател), Даниела Дариткова, Томислав Дончев, Живко Тодоров, Пламен Нунев, Красимир Велчев, Менда Стоянова, Цвета Караянчева и Тодор Тодоров.

Дол: Вашите кметове са ценен ресурс, Фандъкова е за пример

Скъпи приятели, каза на български език председателят на ЕНП Жозеф Дол във видеообръщение към ГЕРБерите. Той благодари за лоялния ангажимент на ГЕРБ към ЕНП и определи Бойко Борисов като истински лидер с визия за своята държава и ЕС. Той направи мрежа от стабилни връзки с лидерите на Европа, каза Дол. Похвали успехите на българските кметове, заяви че те са ценният ресурс на ГЕРБ и подчерта, че столичният градоначалник Йорданка Фандъкова е пример в това отношение. Дол похвали и водача на евролистата на ГЕРБ Мария Габриел за безупречната й работа като еврокомисар.

Благодарности, похвали и заръки в последната минута

В последната минута на конгреса Бойко Борисов благодари на Цветан Цветанов за лоялността и отличи работата на Лиляна Павлова за отличното българско европредседателство. Пошегува се с кмета на Бургас Димитър Николов, че по „Тракия” ще може бързо да се върне у дома и да не пропусне днешния плаж. Настоятелно попита регионалния министър Петя Аврамота как вървят строежите в Северозапада. И каза довиждане на хората си с две заръки. Първата бе: Багерите на пътя – хората трябва да виждат, че се стои. Те знаят, че щом строим, ще го направим и проявяват разбиране. А втората: Карайте внимателно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай