Ниска активност на вота свалила Нинова и Цветанов

След евроизборите тя очаква дълбока промяна в парламента и в цяла България

Ниска активност на вота свалила Нинова и Цветанов | StandartNews.com

Според лидера на БСП в оставка Корнелия Нинова най-големият минус на проведените избори за Европейски парламент е ниската избирателна активност. Това, което пък ще се случи след изборите, по нейните очаквания, е дълбока промяна в България като цяло и конкретно в парламента. Това стана ясно от думите на Нинова пред БНТ.

Попитана дали открива връзка между нейната оставка и тази на Цветан Цветанов, тя отговори: „Откривам връзка, но тя не е само в оставките. Намирам я за много по-дълбока и сериозна. Смятам, че тези избори показват един голям минус и един голям плюс“.

„Големият минус е ниската избирателна активност, за която говорих. Народът ни шамароса всички, еднакво и каза: „Не ви харесваме такива, каквито сте“, посочи тя.  „Големият плюс, който отчитам от няколко дни, анализирайки за себе си е, че в България и в парламента започва дълбока промяна в резултат на тези избори, в резултат на това гласуване,“ заяви Нинова.

Според нея БСП е започнала тази промяна преди три години. „Вътре, промяната в партията, в политиката, във всичко, което показа. Смятам, че сега започва промяната при колегите от другите партии. Три години по-късно. И тя идва в резултат на това гласуване. Просто осъзнаха, че има нужда от промяна вътре в нас“, добави тя. „Оставката на Цветанов и моята са част от това“, поясни Нинова.

„Виждам най-рязка промяна и завой в ДПС. Ние обсъждаме повече БСП и ГЕРБ, защото тук има по-ярки конфликти и оставки, но смятам, че най-резкият завой направи ДПС. В резултат на кампанията, елитът на ДПС е видял, че техните избиратели са много бедни и отрудени хора и изведнъж заговориха за политиките. Без да се говори за оставки, а за политики“, отбеляза тя.

За 2 години не успяхме да покажем, че сме различните - твърде малко беше времето, за да променим у хората усещането, че всички сме еднакви, заяви още Корнелия Нинова. „Българите ни наказаха всички - еднакво и заедно, с негласуване. Това е много силен знак към нас. Те ни казват „Не ви харесваме еднакво“. Това е въпрос, за който всички трябва да мислим, ако мислим за България, а не за тесни партийни интереси“, заяви лидерът на БСП.

Нинова обясни, че цел на всяка опозиция е да спечели изборите, но не е имало революционна обстановка. Тя отбеляза също, че при социологическите проучвания са показали едно интересно разминаване в нагласите на обществото - 65% заявяват, че искат промяна в управлението, но на въпросът искат ли предсрочни избори отговорът е „Не“. Т.е. има очакване за смяна на правителството, но няма желание за предсрочни избори.

„БСП е единствената партия, която повиши подкрепата си в гласове с 50 127 гласа, единствените, които имат един мандат повече и имаме пробив в 4 областни града - печелим Добрич, Ямбол, Видин и Плевен и 65 общини, където досега трудно сме го правили и особено на европейски избори това е показателно. Това са обективните числа и повод да имаме самочувствие и желание да продължим. Също толкова обективен факт е, че загубихме тези избори и че трябва да коригираме това, което сме сгрешили, за да продължим напред“, отбеляза тя.

„Търся причината в нещо много по дълбоко и по-сериозно от БСП. Имат значение листата, посланията, кампанията, обиколките , но на мен ми изглежда, че това са елементи от една много по-голяма картина и образ на БСП. Защо не привлякохме този негативен вот към правителството, който съществува? Защото не успяхме за тези 2 години да покажем, че сме различните от тях. Твърде малко време беше, за да променим в съзнанието на хората това усещане, че всички сме еднакви, че всички сме от Прехода, статуквото, че всички се борим единствено да дойдем на власт, за да се обогатим. Дадохме много сигнали, че не така - с отказа да влезем в правителството, с отказа да се договаряме задкулисно по различни законопроекти, с битката ни срещу олигархията. Ние показвахме, че сме различни - алтернативен бюджет, Алтернативна програма за развитие на България и въпреки това не успяхме да кажем, че ние сме разбрали, че преходът беше сгрешен, искаме да променим това - новото ръководство, новите лица имаме различна визия за управлението“, каза още Корнелия Нинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай