Нинова проговори какво иска от властта. Ще изненада ли ИТН?

БСП се среща днес с Има такъв народ

Нинова проговори какво иска от властта. Ще изненада ли ИТН? | StandartNews.com

Важно ли е за БСП да бъде включена във властта? На този въпрос отговори лидерът Корнелия Нинова в интервю за БНТ.

ВИЖ ОЩЕ: Срещите при Радев: 10 знака, нова формула и първи 3 задачи

"Важно е да се изпълнят чрез властта съществените ни политики, за които настояваме от години. Представляваме хора от групи с ниски доходи, борим се с неравенства, искаме всеки да има достъп до безплатно здравеопазване и образование", каза Нинова.

По повод заявената от нея готовност пред Румен Радев, ако се стигне до трети мандат, БСП да се опита да го реализира, Корнелия Нинова коментира: "Не настояваме. Видях заглавие, че сме си го поискали. Просто заявихме, че, ако дойде при нас по волята на президента, този път имаме готовност за разлика от първия път. Първия път го получихме и върнахме".

Сега обаче БСП била по-подготвена. "Слагане на 5-6 важни приоритети за България: план за възстановяване, подготовка за ковид-кризата, подготовка на бюджета за догодина - това са краткосрочните планове до края на т.г. Дългосрочните са - да се заложат сериозни реформи в здравеопазване, образование, съдебна система", подчерта соцлидерът.

Според Корнелия Нинова партиите на промяната трябва да изберат между БСП и ДПС.

"Не виждам обаче как акцията на Демократична България пред Росенец и спора за „Росенец” тези дни в парламента може да се съчетае искрено с общо управление с ДПС”, каза Нинова. И повтори тезата си, че без БСП правителство на промяната не може да стане, защото социалистите не били част от статуквото, а „единствената яростна парламентарна опозиция на ГЕРБ през последните 4 години".

Лидерът на БСП коментира предстоящата днес среща с ИТН. "Днес ще имаме първа среща с тях. Досега те не разговаряха в този формат с никого. Важно е да чуем представата им за приоритети и програма. Може би ще последват още срещи и е логично тази да не е последна", заяви Нинова.

"Политиките са по-важни. Разбира се, не са без значение личностите, които ще изпълнят политиките. Видяхте какъв силен отзвук имаше предложението за премиер Николай Василев. Първо е програма, политики и какво ще се прави, а второто е - кой ще го прави", каза лидерът на БСП.

"Каквото и да се случи накрая, диалог бе необходим. Добре е, че колегите са го осъзнали. Първоначалният им подход бе неприемлив - да се анонсира нещо през телевизията и фейсбук, без това да е коментирано с другите политически партии. Тази стъпка към диалог е добра. Нека видим днес как ще продължим", добави тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай