Нинова: ГЕРБ и ОП провалиха интеграцията на ромите

Дългосрочно проблемът с интеграцията на ромите трябва да се реши с образование, твърди председателят на БСП...

Нинова: ГЕРБ и ОП провалиха интеграцията на ромите | StandartNews.com

ГЕРБ и „Обединени патриоти“ претърпяха провал в интеграцията на ромите, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг в Народното събрание, цитирана от Агенция Фокус.

„Последните седмици имаше случаи на криминални прояви, които отново поставиха на дневен ред въпроса за интеграцията на ромите. Очевидно е, че правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ претърпяха провал“, каза още Нинова. По думите ѝ през последните седмици по темата много се говори от всички, но не се прави нищо конкретно.

Дългосрочно проблемът с интеграцията на ромите трябва да се реши с образование. Ето защо предлагаме да се преразгледа политиката на делегираните бюджети, каза още лидерката на социалистите.

„Време е да спрем да говорим и да пристъпим към действия, които са конкретни. Без излишни емоции, без натягане на напрежение, което може да прерасне в етнически конфликт. Призоваваме и другите парламентарни групи, ние като законодатели да си свършим работата, а изпълнителната власт да пристъпи към прилагането на закона в цялата му сила“, допълни Нинова.

Лидерът на БСП посочи, че партията предлага няколко решения. „Първата изходна точка, от която тръгваме, е, че законът в България е еднакво задължителен за всички български граждани и той трябва да се прилага с пълна сила еднакво за всички. Ако искаме дългосрочно да решим този проблем, според нас има няколко действия, които трябва да предприемем. Дългосрочно този проблем може да се реши с образование, образование и пак образование“, подчерта лидерът на БСП.

По думите ѝ начинът, по който ГЕРБ подхождат - да се издирват децата и да се водят принудително на училище, очевидно не работи. „Това е борба с последствията. Искаме да се занимаваме с причината за това състояние. Ето защо предлагаме да отпадне принципът парите да следват ученика и да се преразгледа политиката на делегираните бюджети“, заяви лидерът на БСП. Корнелия Нинова посочи, че проблемът е свързан и с политиката по социални помощи и семейни помощи за деца.

„По начина, по който действа в момента, стимулира всички тези процеси. Предлагаме да се спират всички помощи на семейства, чиито деца не ходят на училище до 16-годишна възраст“, каза още Корнелия Нинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай