Нинова: 5 млрд. ГЕРБ изхарчиха за последно

Пълна ревизия, стоп на всички назначения в бордове

Нинова: 5 млрд. ГЕРБ изхарчиха за последно | StandartNews.com

 

Днес полагаме началото на парламентарни процеси, които ще определят накъде ще вървим следващите 10 години, заяви в началото на изказването си на старта на 45-то НС Корнелия Нинова.

Да нас членството нв ЕС е неотменимо, но дава и възможност, която се намира в Националния план за възстановяване. Кабинетът на Борисов се провали, но срокът изтича - края на април. Изисква се спешен експертен и научен потенциал, за да се справим. Готови сме с ясни и конкретни предложения, готови сме за преговори по този въпрос.

По отношение на здравната криза: Внасяме днес пакет от закони – помощ за малкия и среден бизнес, помощ за домакинствата, младите семейства, кредитна ваканция, заяви председателят на БСП.

Възстановяване на парламентаризма – за нас е основен приоритет, затова настояваме за възстановяване на блиц контрола върху премиера и министри, ревизия и отмяна на текстове, които гарантираха лобиски интереси, каза Нинова.

Тя заяви, че ще иска още пълна ревизия на кабинета и мораториум до съставяне на нов кабинет за отдаване на концесии, за назначаване по бордове и други ръководни позици. Иска да се отчете пред парламента реалното състояние на държавата и да старите да внесат актуализация

Над 5 милиарда лева за извън решение на парламента са похарчени през последните месеци, каза Нинова. Едва 1,4 милиарда лева има в бюджена извън заделените пари във фондове и резерви, каза Нинова.

Има опасност да посегнат на сребърния фонд, предупреди тях.

Всички корупционни сделки трябва да бъдат разследвани, да се носи отговорност, добави Нинова.

Паралелната държавата трябва да бъде разградена. Нейното унищожаване изисква общи усилия. Не преговаряме със задкулисието за власт – нито с Борисов за власт, нито с ДПС – за президент, каза Нинова.

Тя е за компетентно правитество, но няма подкрепи ГЕРБ, би подкрепила кабинет на партията на Слави по политики, свързани с разграждане на порочния модел.

Ако и когато третия мандат бъде връчен на нас, партията ще реши какво да прави, казаоще Нинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай