Ненков: Кабинетът на Борисов може остане до юни

Идва въртележката: депутати–министри–депутати

Ненков: Кабинетът на Борисов може остане до юни | StandartNews.com

 

Действащите министри, които са избрани за депутати, сега ще трябва да положат клетва, а след това да излязат от парламентта, за да изпълняват длъжностите си в изпълнителната власт. На тяхно място ще влязат следващите в листите. След като бъде избран новия кабинет, министрите ще си заемат местата в заседателната зала, а заместващите ги в листите ще отпаднат от парламента. Това заяви бившият конституционен съдия Румен Ненков по Нова телевизия.

Той заяви, че ако не се забързат партиите, за да сформират правителството, кабинетът Борисов може да остане на власт до 2 месеца.

Чакаме президента да обяви кога ще се събере новия парламент, след това започва рулетката – връчва се първи мандат, после втори мандат, после държавния глава може да избере на кого да даде трети мандат, ако дотогава няма кабинет. Всичко това може да се проточи по закон до 2 месеца, каза Ненков. При вариант, че се стигне до нови избори и назначаване на служебен кабинет, това означава, че Борисов и министрите му могат да останат в кабинетите си до средата на юни.  

Според Ненков през есента е имало шанс да бъдат приети поправките за създаването на Велико Народно събрание, но сега няма вариант това да се случи. Бившият конституционен съдия каза, че няма пречки едно от исканията на партията на Слави – мажоритарен вот за всички депутатите в два тура да бъде гласуван и в обикновено народно събрание.

Ненков заяви, че у нас темата за корупцията се преекспонира. Независимо че е баща на един от депутатите на ГЕРБ, той заяви, че когато има проблем, винаги е критикувал управляващите.

Припомни, че е изразил ясно позицията си, че не може един човек да стане от милионер милиардер с това, че възрастни хора търкят билетчета (визирайки Васил Божков), а в същото време да има ущърб за бюджета и изказването му е било последвано от оставка на финансовия министър. Критикувал съм и главния прокурор. Грешка беше акцията в Президенството, заяви Ненков. Според него не е била правилна и реакцията на Радев с: Мутри вън. Противоконституционно е било и блокирането на кръстовища, защото се ограничаваха правата ни.

Ненков заяви,че не е голям отпимист, защото в НС се връщат добре познати лица, излезли за кратко от политиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай