Навални разцепи ястребите у нас /ОБЗОР/

Престрелка Борисов – Радев, Нинова в небрано лозе, Цветанов си изпати от новите си другари

Навални разцепи ястребите у нас /ОБЗОР/ | StandartNews.com

Едва ли, когато руският опозиционер Алексей Навални е пътувал със самолета от Германия за Русия, си е представял, че завръщането му в родината ще отекне много по-силно отвъд Черно море. Политическият опит на десидента със сигурност му е подсказал, че атаките му срещу Путин и Кремъл ще доведат до задържането му и последвалите протести. Дори да е прогнозирал ареста на жена си и демонстрациите в негова защита в Русия, дори да е планирал реакцията на геополитическия скандал в Брюксел, надали си е представял, че ще намери най-големия си защитник в лицето на българския премиер Бойко Борисов, че ще стане предизборната бухалка срещу властта на президента Румен Радев, а накрая – че ще се превърне в ябълката на раздора между ястребите у нас.

Каквото и да прави в Русия и извън нея Навални, у нас той вече е предизборен плакат и всеки го използва според интересите си.

Борисов: Мълчанието на Радев е оглушително. Защо може протести в Русия не у нас

Рано сутринта Борисов откри челния сблъсък в предизборната кампания с удар от Сливница по Радев.

Мълчанието му е оглушително, възмути се премиерът. И издаде важни и срамни за президента детайли от Европейския съвет. „Там беше обсъдено и задържането на Навални и на този фон е оглушително мълчанието на президента Радев. Нещо повече европейският депутат, който е началник на кабинета му не влезе да се регистрира, като се гласуваше резолюцията за освобождаването на Навални”, каза Борисов. И с един куршум удари два заека. Хем остави съмнението, че Радев е гълъбът на Кремъл в София, хем направи паралел с протестите у нас: „Всеки, който не харесва дадено управление, има право на глас. Защо в България може да има, и то в пълния му обем, а на други места не. Предлагам да чуем какво мисли президентът Радев, защото ние настояваме за неговото освобождаване /б.р. на Навални/”. Съспенс внесе външният министър Екатерина Захариева. „Осъждаме арестите на мирни демонстранти, подкрепящи Алексей Навални в цяла Русия, и призоваваме да бъдат незабавно освободени.”, обяви тя.

Радев мълчи за Навални, защитава Гебрев

Няма и час и ответният залп от „Дондуков” 2 дойде с пълна сила. Радев включи словестната картечница срещу премиера, но му отговори йезуитски за Навални. В позицията му не се споменава нито Русия, нито Навални. Но затова пък Радев прави подобаваща защита на човека на банкера – беглец Цветан Василев, който чрез руски КГБ връзки и олигарха Константин Малофеев пробва да сложи ръка на „Дунарит”.

"Борисов не се трогна нито за битите български протестиращи и журналисти, нито за отравянето на Емилиян Гебрев и други български граждани. В Европарламента се прочу със заканата “да изгори” Елена Йончева, както сам се изразява в записа, а в европейската преса с това, че праща в турските затвори хора, потърсили убежище в Европа", заяви Радев. "Сега се прави на радетел за демокрация. Защото вече приключи с тази в България, затова “освобождава” други народи. За мен проблемите на българската демокрация са прекалено драматични, за да ги крием зад загрижени, театрални пози. Оставям тази роля на Борисов", допълни държавният глава.

Антон Тодоров: „Пребитите” протестиращи нападаха полицаи

ГЕРБ светкавично отговори с разгромяващи Радев факти. Изнесе ги човекът документи Антон Тодоров, който точка по точка опроверга президента, наричайки думите му лъжи.

„Същите "пребити" протестиращи и журналисти нападаха полиция и жандармерия с камъни, павета, бутилки, железа, бетонови късове, запалителни смеси. ОПИТАХА ДА ИЗГОРЯТ ЖИВИ ПОЛИЦАИТЕ ДО ПАРЛАМЕНТА, ПАЛЕЙКИ ГИ СЪС СЛАМА! Никави журналисти не са били бити - лъжа № 2. Имаше един-двама радикални елемента, познати като "журналисти" единствено на майките си (Кенарова, ти си знаеш). И толкоз.”, обяви Антон Тодоров. И обърна специално внимание на Гебревата защита: „Фейк № 3 - Борисов не се бил трогнал за отравянето на Емилиан Гебрев. Нека го кажа ясно - Емилиан Гебрев е основното лице, което създава предпоставки, за да може Белградският крадец да се измъква 5-6 години от българското правосъдие и го прави, вкл. през фирмата "Дунарит". И още - няма да споря с някой, ако каже, че Емилиан Гебрев е имал нееднозначни контакти с бившата Държавна сигурност. Няма да споря със същия човек, ако много настоява, че става дума за контакти и обвързаности с Второ главно управление на ДС. Не бих имал силата да споря, ако същият много информиран човек каже, че става дума за взаимодействия, започнали между ВГУ и Гебрев през 1985 г.”

Нинова в небрано лозе

Напълно в духа на новите любовни отношения между Нинова и Радев, публично демонстрирани на консултациите за датата на изборите, Нинова се почувства длъжна да защити Радев. Но на фона на личните си връзки с Решетников показа, че е в небрано лозе. И лаконично обяви само: „Това е вътрешен проблем на Русия. На г-н Навални трябва да се гарантират правата и честен съдебен процес. От там нататък зависи от съдебната система в Русия“.

Цветанов намери своите, те го освиркаха

Но най-забавна от всичко бе вътрешната драма, която Навални породи в ястребите у нас. Те се събраха на общ протест пред руското посолство, но като се видяха, установиха, че се мразят. Протестът беше организиран от руския опозиционер Евгений Чупов, който преди година потърси политическо убежище в България. На него стана ясно, че Цветан Цветанов най-после си намери мястото. Застана до щурмоваците на Христо Иванов от „Да, България” и професионалните протестъри от БОЕЦ не изкараха и час заедно. Хората на Цветанов носеха джобни плакатчета „Свобода за Навални”. Но не бяха припознати от „бойците”, които вееха знамена. Вместо да прегърнат новите си другари републиканци, протестърите мощно ги освиркаха.

Тук не може да говори Цветанов, защото до вчера е бил част от това управление и е крепял Борисов на власт.“, обявиха участниците. След като се чу името на Цветан Цветанов, последва и освиркване и викове „Марш с апартаментите оттук“, а организаторите призоваха хората да се успокоят. По-късно от високоговорителя се чу, че може би „очите на Цветанов се били отворили чак сега“. Вдъхновителят на омразата срещу Русия Христо Иванов удобно отсъстваше от тротоарната сбирка. Така ораторският микрофон отиде при човек от „Бивол”, който не знаеше какво да каже, но ловко предаде щафетата на най-големия ястреб Илиян Василев.

Републиканците отговориха, но във фейсбук. Днес командоси пуснаха кучета срещу протестиращите в Русия. В България да мислим, когато избираме, написа зам.-председателят на „Републиканци за България“ Павел Вълнев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай