Натискат ни да приемем Истанбулската конвенция

Дуня Миятович призовава правителството да прояви повече усилие за пресичане на доминиращата днес в България омраза

Натискат ни да приемем Истанбулската конвенция | StandartNews.com

Комисарят за човешките права на Съвета на Европа Дуня Миятович (представител на Босна и Херцеговина) призовава правителството да прояви повече усилие за пресичане на доминиращата днес в България омраза, особено по отношение на ромите, хората с нестандартна сексуална ориентация и други малцинства. Тя твърди, че Истанбулската конвенция и Стратегията за защита на децата се интерпретират погрешно у нас и трябва да се подложат на нов вътрешен дебат, за да станат част от българското законодателство.

Дуня Миятович посети България миналата седмица и се срещна с представители на висшите институции, включително и с министъра на правосъдието Данаил Кирилов, които я увериха, че държавата закриля основните права и свободи на гражданите, но нейното впечатление е друго.

Пред членовете на правната комисия и на комисията по вероизповедания тя потърсила сметка защо Истанбулската конвенция все още не е ратифицирана. Депутати ѝ обяснили, че тя е отхвърлена от КС като противоконституционна. Заявили, че дори Светият синод на БПЦ е против текстовете ѝ, а Дуня Миятович изригнала: "Нали Църквата е отделена от държавата, какво се меси в делата й?"

След като не успяла да пробие и да наложи виждането си, комисарката директно заявила силно разочарована: Щом не приемате ИК, значи в България не може да влезе и GREVIO!

GREVIO е т.нар. морална полиция, чийто членове имат имунитет по-голям от президента и депутатите. GREVIO наблюдава действията, предприети от правителствата да прилагат Истанбулската конвенция. Доклади на GREVIO се смятат като оценка, след която трябва задължително да има действия. Групата може да приеме конкретни препоръки въз основа на своя мониторинг.

Според комисарката Миятович хронични проблеми у нас са непрозрачната медийна собственост, заплахите и преследванията на журналисти, съдебните дела под предлог за клевета.

Освен това политическото влияние върху медиите подкопава тежко доверието в тях. Това трябва да спре, казала тя на депутатите. Гражданите имат нужда от свободен, разследващ и независим печат, за да участват по-активно в демократичната тъкан на обществото. Журналистите трябва да бъдат свободни да изпълняват възловата си роля без намеса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай