Над 1000 в битка за Националния съвет на БСП

Нинова се бори за надмощие в Нощта на дългите химикалки

Над 1000 в битка за Националния съвет на БСП | StandartNews.com

Над 1000 социалисти влизат в най-яростната червена битка – за Националния съвет на БСП. Партията се събира днес в зала № 1 на НДК за своя 50-и конгрес. Голямата интрига е ще успее ли Нинова да овладее пленума, който на последните си заседания откровено я бойкотира или вътрешната опозиция ще го превземе и превърне във втори властови център в БСП.

ВИЖ ОЩЕ: Две софри подпалиха война Нинова - Радев

На „Позитано” 20 казват, че председателката на БСП, която на 12 септември бе избрала за лидер в пряк вот с резултат 81,5% от гласувалите, се е амбицирала да изчисти Националния съвет от вътрешната опозиция. Но процедурата е сложна.

Кандидатите за пленума бяха предложени още на общинските и градски конференции. Но номинации могат да се правят и на самия конгрес. Това става с писмено предложение, подписано от най-малко 50 делегати. Един делегат не може да участва в повече от една подписка.

31 от членовете на Националния съвет са делегирани представители на избирателните райони. Така силните по места излъчват свои хора в Националния съвет. Но уставът забранява повече от два мандата на делегиран представител. Затова мнозина пряко излъчени сега ще трябва да минат през гласуване, ако искат да останат в съвета.  А разделението е огромно. На предишния конгрес само двама социалисти успяха да получат от раз над 50 процента от тайния вот – покойният вече Стефан Данаилов и Дора Янкова.

Отделно в Националния съвет има младежка квота, която не може да бъде по-малко от 20% от състава на НС. За нея могат да кандидатстват социалисти до 35 години. Освен това по право в пленума участват председател на БСП, председателят на парламентарната й група, председателят и зам.-председателите на Народното събрание – социалисти, министрите-социалисти, ръководителите на Младежкото обединение, на Обединението на жените-социалистки и на Движението на ветераните.

Битката за висшето ръководство на БСП ще започне още с броя на съвета. Уставът не посочва цифра, решава я конгресът. Той определя каква ще е младежката квота. А също така и какво става, ако получилите 50% плюс един от гласовете при тайния вот са малко – дали да има второ и трето гласуване или не. Практиката от последните конгреси е съставът на Националния съвет да се допълва от листата на кандидатите по висшегласие, а не да се гласува докрай. Таванът, до който листата ще се допълва, също се определя от конгреса. Досега пленумът обикновено е бил около 180 души, а гласуването за него продължава цяла нощ. И сега се очаква социалистите да драскат имена по листите до сутринта в неделя. От времето на Жан Виденов в партията наричат инфарктното гласуване Нощта на дългите химикалки.

Защо Националният съвет е важен? Според устава на БСП това е органът, който определя политиката на партията между заседанията на конгреса. Пленумът одобрява водачите на листи за парламента, решава и кои да са червените кандидати за президент и вицепрезидент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай