МВР разследва случая „Гебрев“ на два етапа

През цялото време сме в пълен обмен на информация с Великобритания по случая „Гебрев“, заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на заседание на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред...

МВР разследва случая „Гебрев“ на два етапа | StandartNews.com

През цялото време сме в пълен обмен на информация с Великобритания по случая „Гебрев“, заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на заседание на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, предаде Агенция Фокус.

„Случаят „Гебрев“ се разследва на два етапа. Първият е, когато той е настанен в болница, като е образувано досъдебно производство за опит за убийство с неизвестен извършител“, заяви Маринов и припомни, че няколко дни по-късно и директорът на „Емко“, и синът на Гебрев са настанени в болница със същите симптоми. „Назначени са експертизи, разпитани са над 30 лица, които са имали отношения и срещи с тях, разговаряно е със специалистите на ВМА за евентуалното отровно вещество, което е било погълнато от пострадалите. Към този момент – 2015 г., в остатъчна вода от кафе машина, в къщата, в която живее Емилиян Гебрев, е установено фосфорорганично вещество, което по състав съвпада с веществото в кръвта на пострадалия. Другата храна, която е изследвана, е салатата, която той е консумирал. Там е открито друго вещество – пестицид, но то не е причина за състоянието на Гебрев, защото е в много малки количества“, обясни вътрешният министър.

Маринов посочи, че вторият етап на разследването става на през ноември 2018 г., когато в МВР постъпва информация от прокуратурата за възобновяване. Той припомни, че тогава е създаден съвместен екип за разследване между служители на ДАНС, МВР и Прокуратурата. „На 16 ноември 2018 г. става ясно, че Гебрев е финансирал изследване във финландска лаборатория, но то не ни е било предоставено. През цялото време сме в пълен обмен на информация с Великобритания по случая. Другият момент, който настъпва в разследването, са тримата руски граждани, които според Великобритания имат връзка със случая „Скрипал“, обясни министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай