МВнР вика Улусой за скандала с турския език ОБЗОР

Изучаване на турски език в училищата, поиска дипломатът на Анкара

МВнР вика  Улусой за скандала с турския език ОБЗОР | StandartNews.com
  • МВнР вика  Улусой за скандала с турския език
  • Изучаване на турски език в училищата, поиска дипломатът на Анкара
  • Не му е работа да се меси, ще потърсим отговорност, скочи Борисов
  • Думите звучат смущаващо, каза Външно

Външно министерство привиква турския посланик у нас Хасан Улусой заради скандала, който той предизвика днес в Кърджали с изказването си, че трябва да се изучава турски език в българските училища, за да има подготвени кадри за фирмите на турските инвеститори.

Посланик Улусой  ще трябва да даде обяснения за думите си, с които призовава българската държава да насърчи изучаването на турския език като чужд език, съобщи пресцентърът на външното ведомство.

МВнР: Думите са смущаващи, не съответстват на приятелските отношения

"Думите на посланика звучат смущаващо, тъй като българското правителство никога не е възпрепятствало свободното чуждоезиково обучение. Турски език може да се изучава в училище наред с английски, немски, френски, китайски, японски, румънски, руски, иврит. В тази връзка подчертаваме, че такова изказване от посланика на съседна и партньорска държава като Турция не съответства на очакванията на Република България за това, по какъв начин следва да се развиват нашите добросъседски и приятелски отношения", се казва в позицията на МВнР.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов: Има ли работа и заплати има етнически мир

Скандалното изказване бе направено по време на откриването на новия завод на турска компания „Теклес” в Кърджали в Кърджали.

"Колкото повече нараства броят на онези български граждани, които освен български граждани владеят добър устен и писмен турски език, толкова повече това ще увеличи протокът на турски инвестиции в страната. Разчитаме на българските власти за по-ефективно изучаване на турски език в училищата от страна на българските граждани и най-вече от сънародниците ви. Ние сме готови да съдействаме в тази посока", каза посланикът.

Борисов: Не му е работа да се меси

Премиерът Бойко Борисов веднага остро му отговори. Не му е работа на посланика да дава такива съвети, заяви премиерът и съобщи, че ще бъде потърсена отговорност на дипломата. „Ние сме толкова приятели, толкова неща сме направили заедно. И на един такъв празник да кажеш на една държава задължително да изучава език, при положение, че ние сме се произнесли в парламента – ясно и точно: който желае може да учи турски по всякакъв начин. Може да учат и в Турция български, който желае. И Апостол Павел е казал – учете езици”, възмути се Бойко Борисов.

"Работа има колкото искате, но трябва квалификация. Затова въведохме и дуалното обучение, и курсове за преподготовка“, каза още министър-председателят, цитиран от правителствената информационна служба.

Турция пробва да замаже скандала

Опит да замаже скандала с изказването на турския посланик д-р Хасан Улусой, че турският език трябва да се изучава в училищата ни, направи дипломатическата мисия в нарочно съобщение.

ВИЖ ОЩЕ: Турция: Част от изказването е изопачено

В него се казва: „Днес (11 май) на церемонията по откриване на новата инвестиция на фирма Теклас България в гр. Кърджали, в качеството си на поканен гост, посланикът на Република Турция в София д-р Хасан Улусой направи изказване. В него се акцентира на задоволството от големия брой турски инвестиции в приятелска, съседна и съюзническа България, бе изразено становището на турските инвеститори за необходимостта българските граждани да владеят писмено и говоримо както български, така и турски език. Изопачаването на тази част на изказването, под формата на – „Турският посланик поиска задължително изучаване на турски език в България“ и последвалия отзвук, са причина за разочарование"

 

Марешки: Отзовете веднага посланика

Посланикът на Турция у нас веднага трябва да бъде отзован след скандалното му изказване, че в българските училища трябва да се изучава турски език и че Турция е готова да съдейства, заяви в специална позиция и лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки. И попита: „Защо Турция не въведе задължителен български език в своите учебни заведения и така да стимулира български предприемачи да инвестират там?!”

ВИЖ ОЩЕ: Марешки: Няма да допуснем подобна намеса

Нинова: Поредна намеса

"Днес, в Кърджали, турският посланик е предложил в България да се изучава задължително турски език. Това е абсолютно неприемливо и е поредният опит за чужда намеса във вътрешните работи на България", написа във Фейсбук лидерът на БСП. Тя подчертава, че днес честваме делото на Кирил и Методий, азбуката, езика си и приноса ни към другите славянски народи.

Джамбазки: Агресия срещу Конституцията

Турция направи поредна провокация чрез посланика си в България! Това е недопустима намеса и агресия срещу Конституцията на Република България! Това написа в профила си във "Фейсбук" водачът на листата на ВМРО - БНД Ангел Джамбазки по повод изказването на турския посланик в България, че разчита на българските власти за по-ефективно изучаване на турски език в училище.

"И това е само ден, след като Ердоган заяви отново претенции за членство на Турция в ЕС. И даже си позволи да каже, че ЕС има повече нужда от Турция, отколкото Турция от ЕС. Да искаш задължително изучаване на турски език в суверенна страна с официален език български, и то в деня на българските просветители – Светите братя Кирил и Методий, е висша форма на наглост и политически цинизъм", пише Джамбазки.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай