Министри към президента: Прозрачни сме

Финансовият министър Владислав Горанов отхвърли твърдението на държавния глава, че правителството харчи по непрозрачен начин бюджетни пари...

Министри към президента: Прозрачни сме | StandartNews.com

Членове на правителството направиха първите си коментари на критиките, които по-рано отправи към кабинета президентът Румен Радев.

Финансовият министър Владислав Горанов отхвърли твърдението на държавния глава, че правителството харчи по непрозрачен начин бюджетни пари: „Нито един лев от разходите за 2018 година не е останал непрозрачен и не е над разчетените с годишния закон за Държавния бюджет. Нямаме право на това“.

От своя страна министърът на икономиката Емил Караниколов опроверга думите на президента, че има трайна тенденция за намаляване на чуждестранните инвестиции:

„Имаме проблеми, но нека да се събираме и да решаваме тези проблеми, а не да очерняме България. Инвеститорите гледат и се чудят какво става. От една страна идват инвеститори. От друга институция казват, че българската икономика е траен проблем. В България преди години идваха инвеститорите, защото в България беше евтина работната ръка. В момента в България инвеститорите идват поради две причини: финансова и макроикономическа стабилност и най-важното - квалифицирана работна ръка. Да, недостатъчна, но квалифицирана и нека да работим в тази насока“.

Министър Караниколов увери, че отпуснатите от правителството 500 милиона лева за ремонт на язовири ще бъдат изхарчени прозрачно. До две седмици ще заработи и държавната компания, която ще контролира язовирите, заяви още министърът на икономиката.

Да твърдиш, че конкурсът за избор на боен самолет е бутафорен и то многократно, е война между институциите, която е абсолютно излишна. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

"Ако досега българската авиация летеше на крилете на илюзиите, ако ние подпишем договор със Съединените щати, ще лети на крилете на най-добрия боен самолет. Тази война между институциите не е полезна нито за президентската институция, нито за парламентарната демокрация, нито за изпълнителната власт. Колкото по-рано тези неща бъдат осъзнати от българските политици и спрат, толкова може би по-рано и българите ще започнат да си връщат доверието към институциите".

Министърът на отбраната каза още, че не помни друго правителство да е увеличавало заплатите на военнослужещите с близо 20 процента за година и 9 месеца, както и да са предприемани такива мащабни проекти за възстановяване на бойна техника. За първи път откакто беше премахната наборната военна служба, през 2018 година постъпилите в армията са повече от тези, които са напуснали, отбеляза още Каракачанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай