Министър прави състезание на търговските аташета

Целта е кой колко чужди инвестиции ще осигури за България

Министър прави състезание на търговските аташета | StandartNews.com

Състезание на търговските аташета е направил министърът на икономиката Кирил Петков. Това съобщи самият той на брифинга за отчет на служебното правителство през първия месец на управлението му.

Целта на надпреварата е кой колко чужди инвестиции ще осигури за България.  Конкуренцията работи, учудващо добри са резултатите, каза Петков и уточни, че в момента състезанието е в средата си.

Разделихме работата в министерството на икономиката на дейности по прозрачност и дейности за икономически растеж, каза Петков.

В първата група той отново се фокусира върху ББР, припомняйки разкритието си, че 8 фирми са получили 946 млн. лв. кредити, а 20 фирми - 1,8 млрд. лв. След това откритие сменихме устава, максималният заем вече е до 5 млн. лв., така че никой да не може да дава кредити по 100 млн. от банка, която трябва да работи за малките и средни предприятия, каза Петков.

Направихме комисии по прозрачност и контрол в ДКК и БАЕЗ, каза още министърът на икономиката. Той припомни последните разкрития на министерството, че  ДКК изхарчила 630 милиона за 10 язовирчета. Най-фрапантният случай е ремонтиран язовир за 2ь3 млн. лв., който е празен, земята му е напукана, а съоръжението за измерване на нивото на водата е празна бутилка от Кока-Кола.

Проверките показаха, че тези язовири още не са влезли в експлоатация. От вчера съм дал разпореждане всички завършени язовири да бъдат въведени в експлоатация. Вече няма да има харчове за бетон и транспорт от 2 но 5 пъти повече, категоричен бе Кирил Петков.

Министърът припомни и мярката в подкрепа на малкия и средния бизнес, който ще има достъп до гарантирани от държавата кредити без обезпечение. 2,5 млрд. ще бъдат достъпни до малките и средни предприятия, каза Петков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай