Мика Зайкова каза задача № 1 на кабинета

Пенсии, доходи, План за възстановяване стоят пред правителството

Мика Зайкова каза задача № 1 на кабинета | StandartNews.com

Коя е първата задача на новия кабинет?! отговор на този въпрос даде депутатът от "Има такъв народ", топ икономистът Мика Зайкова.

"Има много първи задачи. Първата е да актуализираме бюджета", каза Зайкова. Тя посочи, че след като спряха кражбите за два месеца в хазната са постъпили 2 млрд. И то само от свързването на митниците с НАП онлайн. Дойдоха приходи, защото няма как да се краде, каза народният представител в интервю за БНР.

Ако спрем кражбите, парите ще дойдат, но това не може да стане изведнъж. Затова трябва да актуализираме бюджета, да видим какво трябва да се направи, поясни Мика Зайкова.

Пари има по европейските програми, но те са направени по един такъв начин и проектите, и обществените поръчки, че иска време. Затова това е най-първото, малко пари да има в бюджета. И разбира се, очаквам Планът за развитие да бъде одобрен, не този, който сега е направен, малко трябва да бъде поправен, смята Зайкова.

Тя изброи кризите в България. От една страна има Covid криза, от друга – социална, а от трета – особено за страни като България – идва и финансова криза, предупреди Мика Зайкова. И допълни: "Говоря за бюджета, защото ние нямаме инвестиции, не идват отникъде. Второ, не сме готови с Плана за възстановяване и развитие, ние сме най-последни. Ако не успеем навреме да го вкараме и не го одобри Европейската комисия, няма да дойдат парите, авансът. Защото има неща, които трябва да се направят – пенсионерите, инвалидите, хората с ниските доходи.".

Експертът на "Има такъв народ" подчерта, че за да има доходи, трябва да има бизнес и той да произвежда стоки и услуги с висока добавена стойност.

Ако няма печалба – няма високи доходи, а ако няма високи доходи – няма пенсии. Защото няма данъци. Има да се вършат много работи, каза Зайкова. И изтъкна: "Това, което искаме да направим сега, е мъничко да поправим нещата. Те могат да се поправят по два начина, които могат да се комбинират – преизчисляване на пенсиите на база осигурителен доход, преизчисляване на пенсиите на база – коефициент за тежест на една година."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай