МФ: Няма опасност за валутния борд

Променят закона на БНБ заради изискването да влезем в чакалнята на еврозоната

МФ: Няма опасност за валутния борд | StandartNews.com

Последните промени в Закона за БНБ не поставят под въпрос действащия режим на фиксиран валутен курс.

Както многократно е подчертавано от правителството и БНБ, този режим ще бъде запазен до присъединяване на страната към еврозоната и приемането на еврото. Това се посочва в прессъобщение на Министерството на финансите.

Изказването идва няколко часа след като определени медии разпалиха за пореден път страховете на хората с нееднозначно тълкуване на предложение за промяна в закона на БНБ. Изменението е внесено от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова на 23 януари.  

Предлага се в закона за БНБ да се запише, че от датата на влизане на България във валутно-курсовия механизъм ERM II, т.нар. чакалня на еврозоната, официалният курс на лева към еврото трябва да стане равен на курса, договорен по съответните резолюции между ЕЦБ и останалите държави от еврозоната.

Тази промяна се прави в член 29 от Закона за банките, който регламентира валутния борд у нас вече 20 години.   

Целта на законопроекта е да се осигури съответствие на вътрешната нормативна рамка с европейската, регулираща административния процес и оперативните процедури за одобряване на валутните курсове в условията на ERM II.

От финансовото министерство уточняват, заедно с БНБ  подкрепят внесения проект. Той има и подкрепата и на Европейската централна банка, защото тази промяна е задължително условие за присъединяване към Валутно-обменния механизъм, допълват от МФ.

Нещо повече, промяната е записана в подписано споразумение от правителството и БНБ за условията, при които ще се водят преговори за включването на България в чакалня на еврозоната.

Българският ангажимент в това споразумение е официалният курс на лева към еврото трябва да стане равен на курса, договорен по съответните резолюции между Европейската централна банка и останалите държави от еврозоната плюс Дания, която също е в чакалнята на еврозоната, коментира пред Труд Менда Стоянова. Тя също твърди, че няма опасност за валутния борд, а всички обратни твърдения са спекулация. Но не дава отговор защо не огласи публично внесената промяна досега.

Мълчанието й за пореден път даде възможност за критика от определени медии на прозрачността по важни законодалени закони и развихри въображението на опозицията за плаващ курс на лева.

Което е абсурдно, защото именно фиксираният валутен курс бе едно от предимствата ни при внасянето на кандидатурата ни за еврозоната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай