Медведев с репликата на Борисов за Черно море

Трябва да остане море на мира - с фериботи, яхти, газопроводи, каза руският премиер

Медведев с репликата на Борисов за Черно море | StandartNews.com
  • Трябва да остане море на мира - с фериботи, яхти, газопроводи, каза руският премиер

Черно море трябва да остане море на мира, търговията, транспортните връзки с развитие на фериботи, яхти и газопроводи. Това е заявил руският премиер Дмитрий Медведев на срещата с българския си колега Бойко Борисов, предаде РИА Новости. Двамата лидери се срещнаха в рамките на Каспийския икономически форум в Туркменистан.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов говори с Медведев за "Белене" и "Балкан"

Думите на Медведев напомнят репликата на Борисов от 16 юни 2016 г.: "Аз искам в Черно море да виждам платноходки , яхти, туристи, мир и любов. Не искам на курортите ни да се разхождат военни фрегати напред и назад". Думите му тогава бяха по повод "офертата" към България, Румъния и Турция да разположат военна флотилия в Черно море срещу Русия.

„Този регион разполага с огромни възможности, България се намира от другата страна на Черно море и е вход на европейския континент. Обикновено ние обсъждаме темата за газа, но трябва да отчитаме, че търговските отношения, железопътният транспорт, автомобилната свързаност, морският транспорт, хъбовете, които съществуват и в България, и в Русия, предполагат огромни възможности“, е казал още Дмитрий Медведев според руската агенция.

Медведев предложил на Борисов да обсъдят възможностите по съвместяване на потенциалите на Черноморския и Каспийския регион, откриващи се пред двете страни.
„Вашата визита тук, в Каспийския регион – е свидетелство за това, за което двамата говорихме днес, че може да се опитаме да съвместим и черноморското, и каспийското измерение, особено, ако това носи дивиденти за държавите и народите на нашите страни. Така че дайте да говорим за това и за някои други въпроси“, казал руският премиер в началото на срещата си с Борисов.

Медведев отбелязал, че от визитата му в България през март е минало не толкова много време и изразил убеденост, че срещата им тогава е придала импулс на двустранното сътрудничество. На свой ред българският премиер изразил мнение, че участието на Медведев в Каспийския икономически форум гарантира успеха на това мероприятие, подчертава в информацията си РИА Новости.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай