Летифов:На партийки извън НС им замириса на избори

Затова активираха анти-ДПС реториката, казва зам.-председателят на ПГ на ДПС

Летифов:На партийки извън НС им замириса на избори | StandartNews.com
  • Затова активираха анти-ДПС реториката, казва зам.-председателят на ПГ на ДПС

На партийки извън парламента им замириса на избори и активираха анти-ДПС реториката. Това заявява в интервю за „Монитор” зам.-председателят на ПГ на ДПС Халил Летифов. „Ходенето на плаж на Росенец беше всъщност част от тази стратегия за възбуждането и сатанизирането отново на ДПС, на г-н Доган, на г-н Пеевски, за да поосвежат своя поувехнал политически рейтинг и отново да седнат на масата на властта. Това беше една провокация с цел противопоставяне и политически пиар”, категоричен е Летифов. По отношение на евентуални предсрочни избори той коментира, че ДПС няма да участва в упражнението „стани да седна“. Многократно настояваме за обща програма за догонващо икономическо развитие на страната. Тя е крайно необходима. Този диалог трябва да съществува и между институциите, и между отделните политически субекти, за да се изградят ясни приоритети за страната. Трябва да се управлява с визия, със следването на програми, заявява още Летифов. И припомня: „Предупреждавахме не един и два пъти, че войната между институциите няма да доведе до нищо добро.

Ето пълния текст на интервюто:

ЯНА ЙОРДАНОВА, "МОНИТОР"

- Г-н Летифов, изправени сме пред горещо политическо лято. Днес пък (бел. ред. - понеделник) вътре в Народното събрание имаше дебати по поредния вот на недоверие към кабинета, а отвън наблюдавахме протести. Какъв е вашият прочит на политическата обстановка?

- Вотът на недоверие е пети пореден за кабинета „Борисов 3“. Вносителите и мнозинството изразиха своите аргументи и становища. Но трябва да изтъкнем и че вотът на тема „Корупция“ е втори за това правителство. От Движението за права и свободи участвахме в предходния по отношение на корупцията, тогава със собствени мотиви. Досега сме подкрепяли всеки вот на недоверие срещу правителството. Това ще направим и сега на гласуването.

- Някои определиха дебатите по този вот като рекордно кратки. Има ли такова нещо?
- Не бих казал, причината е в ограничението на времето за изказвания на парламентарните групи. Така че има регламент, който определя времето за изказвания. Вносителите и мнозинството изчерпаха доводите си, така че изказванията не може да бъдат безкрайни.

- Олекнаха ли обаче тези мотиви, според управляващите няма нищо ново в тях? Дори им замириса на „тежък дубайски парфюм“.
- Наистина мотивите на вносителите не се различават много от предишните, но в парламентарната демокрация това е един от инструментите и на опозицията, и на управляващите да изложат своите мотиви. Не виждам някаква драма. Опитът да бъдат политизирани протестите вече според мен е факт. От тук насетне ще наблюдаваме процеса кой ще се опита да насочи енергията от тях и в каква посока.
- Как си обяснявате избухването на протестите точно сега и бяха ли провокирани и от речта на президента?
- През последните три години и половина ние сигнализираме за това, че между институциите трябва да има диалог, който да е в полза на обществото. Предупреждавахме не един и два пъти, че войната между институциите няма да доведе до нищо добро. Предупредихме и че аритметичните мнозинства без ясна програма ще генерират повече напрежение, отколкото да гарантират стабилен мандат в полза на хората. Всъщност всичко, за което предупреждавахме през тези години, вече е факт. Няма особена изненада. Затова винаги сме призовавали за диалог между институциите в интерес на общото, на доверието на гражданите.

- Вярно е, че в протестите се включиха много млади хора със своите искания, но откривате ли и външна намеса? И ако да, до къде може да стигне всичко това?

- Ако трябва да се направи този анализ, той трябва да бъде задълбочен. От една страна да се чуят исканията на младите хора, на тези, които нямат политическа ориентация. От друга - виждаме и много политически формации, които също са на протеста. Според информацията, която бе разпространена, една друга част са мотивирани от други свои убеждения. Така че анализът на протеста трябва да бъде задълбочен и не всичко да се поставя под общ знаменател.

- Казвате, че протестите не са изненадващи. Но заслужава ли си да се провеждат предсрочни избори, при условие че след няколко месеца има редовни?

- Искам още веднъж да заявя, че от Движението за права и свободи в упражнението „стани да седна“ няма да участваме. Многократно настояваме за обща програма за догонващо икономическо развитие на страната. Тя е крайно необходима. Този диалог трябва да съществува и между институциите, и между отделните политически субекти, за да се изградят ясни приоритети за страната. Така да се вижда светлината в бъдещето. Но това, за което настоявахме, не беше направено. Трябва да се управлява с визия, със следването на програми.

- Пандемията ли беше една от причините за избухването на това недоволство?

- Смятам, че пандемията, икономическата криза също дадоха своя принос. Това не бива да се подценява, защото е в световен мащаб. България също е засегната - чисто от медицинска гледна точка, но и от икономическия ефект от това.

- Опасявате ли се от влошаване на обстановката през есенно-зимния сезон и задълбочаване на кризата в икономически план?

- В световен мащаб се отчита намаление на икономическото развитие с 8-9 процентни пункта. Не мисля, че България ще остане изолирана от този икономически процес. Така че е необходимо да има адекватни действия и секторен анализ, който трябва да се направи в краткосрочен и дългосрочен план в най-засегнатите сфери - туризъм, транспорт, услугите като цяло. Това са действия, които трябва да се предприемат.

- В този ред на мисли видяхте, че се проведе много тежък Съвет на лидерите от ЕС във връзка с разпределяне на финансирането за пандемията. Какъв е прочитът ви?

- Тази заявка като че ли беше дадена. Нашите евродепутати от листата на ДПС многократно даваха сигнали, че разговорът ще е тежък и че са нужни общи усилия на избраниците в Европейския парламент, за да се защити и договори една добра финансова рамка за страната ни. Но разговорите определено са трудни и ще е нужна експертна работа, но и политическа воля, за да се стигне до благоприятен резултат за страната ни.

- Какви са прогнозите ви за това горещо лято и от къде минава пътят за успокояване на обстановката?
- Не бих искал да давам прогноза на този етап, защото процесите са динамични. Както казахте, лятото е горещо, но мнозинството има отговорността да вземе своите трудни решения, за да се търси изход от създалата се ситуация. На практика нашите предположения, че всъщност липсата на комуникация, езикът на омразата през всички тези години и че войната между институциите ще доведат до политическа и конституционна криза, вече са факт.

- Как си обяснявате обаче една друга провокация - случилото се на парк Росенец и действията на Христо Иванов? Защо стана точно сега?
- Според мен на някои политически партийки, които са извън парламента, им замириса на избори и активираха анти-ДПС реториката. Ходенето на плаж на Росенец беше всъщност част от тази стратегия за възбуждането и сатанизирането отново на ДПС, на г-н Доган, на г-н Пеевски, за да поосвежат своя поувехнал политически рейтинг и отново да седнат на масата на властта. Това беше една провокация с цел противопоставяне и политически пиар.

- Но защо точно с анти-ДПС реторика?
- Тук трябва да отговорят те, но според мен целта е да се случи отново кабинетът „Борисов 2“, където тази група бяха доста добре представени в изпълнителната власт.

- Виждате ли обаче алтернатива на сегашното управление, като погледнете политическата карта на този етап?
- Алтернатива ще бъде зададена евентуално след изборите. В това Народно събрание разпределението на силите са ясни. Евентуална алтернатива след изборите, когато и да са те, ще се търси, след като вече народът е казал своята дума.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай