Кючюк: Западните Балкани са част от Европа

Те трябва да станат част и от ЕС, каза евродепутатът

Кючюк: Западните Балкани са част от Европа | StandartNews.com

Във вторник групата „Обнови Европа“ в Европейския парламент, в която членува делегацията на ДПС, проведе изслушване на предложената от Европейския съвет за председател на Европейската комисията, Урсула фон дер Лайен.

По време на дебата ръководителят на делегацията на Движението за права и свободи, Илхан Кючюк, зададе въпрос на кандидат-председателя на Комисията относно виждането й за бъдещото присъединяване на държавите от Западните Балкани и относно идеята й за организиране на преговорите по забавилата се Многогодишна финансова рамка и свързаните с нея програми.

„Идвайки от България и говорейки от името на българската делегация в групата „Обнови Европа“, бих искал да Ви уверя, че за нас Западните Балкани са част от Европа и трябва да бъдат част и от Европейският съюз“. - заяви Илхан Кючюк в рамките на дебата.

В отговор, г-жа Ван дер Лайен посочи, че изпитва дълбоко уважение към процеса, през който премина Република Северна Македония, „тъй като е блестящ пример за това, което може да бъде постигнато, когато хората се борят за перспектива – в случая – присъединяването към ЕС.

„Това е позитивна стъпка в процеса, и разбира се има правила, процедури и изисквания, които трябва да бъдат изпълнени, но на Западните Балкани трябва да се гледа вече много по-сериозно, защото е в наш интерес да продължим с по-тясно сътрудничество и ясен план, в името на това те да постигнат установяване на нашите ценности и начин на живот.“

Що се касае до Многогодишната финансова Урсула фон дер Лайен заяви, че е от изключителна важност да се спазват заложените срокове, защото в противен случай влизането й в сила през 2021 не e обозримо.

„По нея има толкова много структурни фондове, кохезионни фондове, които са ни особено нужни. Процесът е труден, но целта ми е да намерим решение и да успеем да го приключим навреме за влизането на рамката в сила до 2021г.“ – допълни кандидатът за Председател на ЕК.

„Получихме уклончиви отговори на зададените въпроси. Ще продължаваме да задаваме тези и други въпроси през предстоящата пленарна сесия в Страсбург. Ще настояваме за категорични отговори.“ – констатира Илхан Кючюк след края на дебата.

Урсула фон дер Лайен участва в изслушването пред Групата „Обнови Европа“ седмица преди провеждане на пленарно гласуване в Страсбург, в рамките на което Европейският парламент следва да подкрепи, или да отхвърли нейната кандидатура.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай