КТ Подкрепа иска да има евродепутат

Лидерът на профсъюза каза, че имат кандидат, но отказа да разкрие кой е той

КТ Подкрепа иска да има евродепутат | StandartNews.com

Синдикатите трябва да имат повече евродепутати, за да присъстват повече в бъдещето на Европа, пожела лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Той говори при откриването на XVIII Годишна конференция на Мрежата на синдикалните организации от европейски столици (ECTUN) в София.

По отношение на това дали ще се обсъди възможността КТ "Подкрепа" да излъчи представител за евроизборите, Манолов каза пред репортери, че ще попита Конфедеративния съвет на синдиката дали си струва да се опита. Имам кандидатура, но няма да ви кажа коя е, каза той и допълни, че не може да изпревари решението на съвета, защото това означава подмяна на диалога в Конфедеративния съвет.

Всички участници във форума бяха на мнение, че Европа е на кръстопът, че има много притеснения заради крайнодесни и крайнолеви популисти, затова е важно европейските избори да дадат нова посока във визията за развитието на Европа, като в това отношение синдикатите имат важна роля.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова отбеляза, че живеем в сложни времена, в които битката, противопоставянето между прагматизма и популизма, се води с особена сила и невинаги резултатите са в интерес на прагматизма. Тя допълни, че отговорността на синдикатите в този процес е огромна. Разчитаме на синдикатите да са близко до техните членове, да изразяват техните нужди, но и да разговарят с тях, за да дадем ясна перспектива за работещите, каза още Фандъкова. Тя припомни постигнатото увеличение на заплатите в градския транспорт, като според нея за сектора трябва да бъде дадена ясна перспектива, такава, каквато е дадена за учителите още от началото на мандата на правителството.

Фандъкова отбеляза важността на подписването на споразумение за тригодишната програма за увеличение на доходите в градския транспорт. Предоставяме възможност за безплатни курсове в двете общински дружества, за да се подкрепят млади хора, които искат да сменят професията и категорията, каза столичният кмет и допълни, че се работи по ремонт на общежитие, което да привлече млади хора.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков отбеляза, че за последните години е направено много за модернизирането на инфраструктурата и превозните средства, като промяната в София е видима. Замяната на морално остарели елементи от транспорта с нови и екологично чисти води както до намаляването на замърсяването на града, така и до подобряване на условията на труд за работещите в сектора, каза министър Бисер Петков. Той отбеляза ролята на държавата да гарантира здравословни и безопасни условия на труд.

Подобряването на заплащането, както и безопасните и здравословни условия на труд са заложени в Европейския стълб за социалните права, за който припомни както Бисер Петков, така и Лука Визентини, генерален секретар на ЕКП. Лука Визентини заяви, че е важно стълбът да се превърне в реалност, като благодари за това, че темата беше поставена сериозно по време на българското председателство на Съвета на ЕС. Той отчете и успехите по директивата за командироването, в основата на която е равно заплащане за равен труд. Лука Визентини отбеляза също, че България е започнала сериозен диалог по въпроса за възходяща конвергенция на заплатите.

По думите на Визентини европейските избори са повратна точка за европейската демокрация, те трябва да дадат възможност Европа да се развива като социален проект. Той отбеляза, че все още има неравенство в Европа по отношение на заплащането, като минималната заплата в България е една седма от минималната заплата на силноразвитите европейски държави. Според Визентини има нужда да се засили колективното трудово договаряне, да има повече конвергенция не само откъм БВП, но и от гледна точка на заплати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай